Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik srbije

Vučić govorio o ubistvu malene Danke pa sebe prikazao kao najveću žrtvu

vučić gostovao na informeru
FOTO: Screenshot

Upravo je Informer, kojem je Vučić sada došao u goste, objavio niz laži o majci male Danke kojima su sugerisali da je upletena u nestanak djevojčice. Policija je njihove laži demantirala, a oni su potom samo obrisali članak. Predsjednik Srbije Vučić sada s njihove televizije drži moralne prodike

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je bio gost na televizijskom kanalu režimskog ultratabloida Informer. Vučić je govorio o nizu tema, a prvo o strašnom zločinu kod Bora gdje je ubijena djevojčica Danka Ilić (2).

“Neko je mislio da će ostati nekažnjen kada je počinio zločin. Ako neko djelo zaslužuje smrtnu kaznu, onda je to ovo što se dogodilo u Boru”, rekao je Vučić.

On je rekao da u Srbiji “ima bezbroj onih koji sve znaju o tome i drugim zločinima i da bi previše bilo da i on o tome govori”.

“Ja ću reći nešto drugo. Nekada sam se javno zalagao da se razmotri ponovno uvođenje smrtne kazne, a da mi ne budemo kažnjeni. Ovo djelo zaslužuje smrtnu kaznu. Ponovit ću taj zahtjev vladi Srbije, neka razmotre”, izjavio je.

Opravdanja onih koji su protiv smrtne kazne su ozbiljna, dodao je on.

“Ako jednom napravite grešku, i da se ustanovi poslije 10 ili 30 godina da ste pogriješili, to je mnogo veći grijeh nego da nekome date manju kaznu”, dodao je.

Vučićeva patetika u slučaju ubijene 2-godišnje curice

Klasično patetični Vučić rekao je da je to jutro kad je saznao da je Danka Ilić ubijena morao voditi računa o pokazivanju emocija. Kako je istaknuo, svi su se nadali da je djevojčica u Beču, posebno nakon iskaza najbližih srodnika djeteta.

“Prije toga smo mi znali da je dijete udareno autom, znao sam još neke detalje, ali nismo znali konačno. I tada mi je Gašić (ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić, o.a) saopćio i tada smo saznali da dijete nije odmah stradalo od udara automobila, već naknadno. Ako tada pokažete emocije, svako će vam s pravom reći da je to neprimjereno. Ja ne želim biti kao neki koji su demonstrirali zbog smrti djece. Kako ste se vi osjećali, kada znate da je nevino dijete stradalo zbog luđaka i psihopata”, zapitao je Vučić i istaknuo da je rano dobio poruku austrijske policije da to nije Danka.

Na sugestivno pitanje o politizaciji ubistva male Danke i ličnim napadima na njega rekao je da želi izaći iz okvira u kojima se mora kretati kao predsjednik države.

“Tri godine ste pričali da sam pravio drogu u Jovanjici. To vam kažem zato što ćemo doći do nekih drugih tema, o svemu što su pisali neki drugi mediji. Oko sky komunikacije, koga to briga? Kada krenete u fazu nečije kriminalizacije i dehumanizacije, krećete od toga da mu otac nije otac. Slušali smo da mi je majka žena lakog morala”, izjavio je.

Inače, upravo je Informer, kojem je Vučić sada došao u goste, objavio niz laži o majci male Danke kojima su sugerisali da je upletena u nestanak djevojčice. Policija je njihove laži demantirala, a oni su potom samo obrisali članak. Predsjednik Srbije Vučić sada s njihove televizije drži moralne prodike.

Vučić (opet) kao najveća žrtva

Nastavio je da ga “sada optužuju zato što ga je Gašić obavijestio da je mala Danka ubijena”.

“Ja sam to objavio u dvije riječi i naredio policiji da nastavi rad. Ne zaboravite, imali ste cijelu hajku koju su proizveli jedan advokat, novinar i policajac. Oko toga ko je Oskar. Oni kažu da su 99 posto sigurni da sam to ja, ali ima dijelova gdje se priča i o Oskaru i o Vučiću. Dok danas nismo vidjeli kako napraviti atmosferu u Srbiji, kako organizirati navijače i novinare da slušaju vlast”, rekao je Vučić.

Potom se obrušio na regionalne medije i uspio po ko zna koji put sebe napraviti najvećom žrtvom, u trenucima dok se i dalje ne zna gdje je tijelo ubijene 2-godišnje djevojčice.

“Ne moram puno pričati o crnogorskim medijima. U Prištini da ne govorim. U Zagrebu od Jutarnjeg, gdje svuda ima Šolak prste, a i gdje nema, nije ni važno. I postavite si pitanje. Zašto svi oni mrze jednog čovjeka iz Srbije? Evo najgori sam na svijetu, odvratan, grozan, ružan, debeo. Je li moguće da bude kampanja svakoga dana u tim medijima? Razmislite zašto je tako. To je zato što ne mogu podnijeti da Srbija raste i napreduje, da smo prvi na zapadnom Balkanu. Ne mogu to podnijeti, oni žele slabu Srbiju, koja puže i na koljenima je. I tada će im ta Srbija biti tu za ponižavanje”, rekao je Vučić.

Pokušat će ukinuti RS, ali to im ne bih savjetovao

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da neće biti ukidanja Republike Srpske i da će Srbija biti uz RS.

“Mogu da pokušaju da je ukinu, ali ne vjerujem da je to moguće, ne bih im to savjetovao. To će biti i jedna od tema našeg Vaskršnjeg sabora sa Republikom Srpskom”, rekao je Vučić.

On je naveo da je RS prema Dejtonu sastavni dio BiH, ali da i po Dejtonu ima svoju teritoriju, svoj narod i svoje ingerencije.

“Neće biti ukidanja Republike Srpske, ma šta neki govorili i ma šta mnogi ma o čemu maštali”, rekao je Vučić, uoči sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj se očekuje da će biti usvojena Rezolucija o Srebrenici.

On je rekao da će Srbija u pokušaju da spriječi tu rezoluciju pričati sa svima.

Vučić je rekao, povodom američkih i zapadnih sankcija rukovodstvu Republike Srpske, da nisu sankcije koje neko nekome uvede slika sramote tog protiv kog su sankcije uvedene, već onih koji su te sankcije uvodili.

Povodom priče o reparacijama od Srbije, on je podsjetio na presudu međunarodnog suda u korist Srbije da nije Srbija kriva za Srebrenicu i da se ne može suditi dva puta o o istoj stvari.