Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza

Narednih dana zadržavanje ili daljnji porast koncentracija zagađujućih materija

smog zagadjenje

Koncentracije lebdećih čestica su bile iznad propisane granične vrijednosti na svim mjernim mjestima

Danas i tokom naredna dva dana mogu se očekivati slični meteorološki uslovi u najzagađenijim područjima koji će usloviti zadržavanje ili daljnji porast koncentracija zagađujućih materija, pogotovo danas, u zraku uz mogućnost kratkotrajnih i mjestimičnih smanjenja koncentracija tokom sutrašnjeg dana, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Izmjerene koncentracije zagađujućih materija jutros zadržavaju sličan trend kao i jučer, s tim da su trenutno koncentracije lebdećih čestica u padu u Jajcu.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka

Visoke i nezdrave koncentracije zagađujućih materija u zraku su i tokom četvrtka karakterisale zrak u kotlinskim dijelovima Bosne i nije bilo značajnijih promjena u odnosu na prethodni dan osim u Sarajevu gdje su koncentracije lebdećih čestica bile skoro dvostruko niže nego u srijedu.

Koncentracije lebdećih čestica su bile iznad propisane granične vrijednosti na svim mjernim mjestima.

U Sarajevu su se srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica PM 10 kretale od 70 ug/m3 na Bjelavama, 130 na otoci do 140 ug/m3 na Ilidži. Propisana granična srednja dnevna koncentracija iznosi 50 ug/m3. Dnevni prosjek u Ilijašu je iznosio 155 ug/3. Prekoračenja graničnih vrijednosti za druge mjerene polutante nije bilo.

Srednja dnevna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 izmjerena u Američkoj ambasadi u Sarajevu iznosila je 90 ug/m3.

U ostalim gradovima u kojima se vrši monitoring mjerenja su pokazala slične niže vrijednosti prašine (PM čestice) i dalje izuzetno visoke u Zenici (PM10 od 150- 240 ug/m3), Tuzli ( PM 2.5: 95-120 ug/m3), Lukavcu (140 ug/m3). U Zenici je na stanici Tetovo izmjerneo i prekoračenje propisane dnevne vrijednosti koncentracija sumpordioksida (240 ug/m3 ; propisano 125 ug/m3) i Živinicama (150 ug/m3).

U Kaknju (66 ug/m3), Goraždu (70 ug/m3) i Jajcu (77 ug/m3) koncentracije lebdećih čestica PM10 su bile umjereno visoke.