Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posebna sjednica

Narodna skupština RS-a usvojila budžet za 2022. u iznosu nešto većem od četiri milijarde KM

narodna-skupstina-republike-srpske-nsrs-aa (5)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2022‐2024. godine

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas na posebnoj sjednici Budžet za 2022. godinu u iznosu od 4,024 milijarde KM i Zakon o izvršenju budžeta za narednu godinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je pred poslanicima obrazložila prijedlog budžeta Republike Srpske za 2022. godinu ističući da je budžet u velikoj mjeri socijalni i usmjeren na zaštitu stanovništva, s obzirom na inflaciju prisutnu u cijelom svijetu, ali da je istovremeno raspoređen tako da se povećaju plate radnika i rastereti privreda.

Poslanici su se o dvije tačke dnevnog reda izjasnili odmah po okončanju rasprava.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2022‐2024. godine.

Obrazlažući na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske prijedlog ekonomskih refomi Republike Srpske za period 2022-2024. godine, premijer Radovan Višković rekao je da će projektovane stope privrednog rasta u periodu 2022-2024. godine u Republici Srpskoj iznositi 4,5, zatim 4,3 i 4,6 posto što je rezultat oporavka domaće tražnje u Republici Srpskoj, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.

On je rekao da da su glavni ciljevi politika Vlade Republike Srpske, za mandatni period 2018–2022. godine, dati kroz sedam prioriteta, a to su: produktivnost privrede Republike Srpske sa ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, zatim poboljšanje demografske pozicije Republike Srpske, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.