Unapređenje uslova

U Tuzli otvorena senzorna soba za djecu s teškoćama u razvoju

sss (3) (1)

Osjetljivost prema ranjivim kategorijama mora na poseban način biti prepoznata u zajednici

U Tuzli je svečano otvorena senzorna soba za terapeutski tretman i rehabilitaciju djece, odnosno osoba s poteškoćama u razvoju. Kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić prisustvovao je danas svečanosti povodom otvaranja.

To je projekat unapređenja uslova rada udruženja i zaštite djece i odraslih s teškoćama u razvoju kroz stručne edukacije i opremanje senzorne sobe za terapeutski tretman i rehabilitaciju. U okviru tog projekta je za potreba svojih korisnika Udruženje roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih lica TK adaptiralo svoje prostorije.

– Planiranim budžetom predviđeno je povećanje iznosa za oblast socijalne zaštite – kazao je ministar Džidić, napominjući da će Ministarstvo i u narednoj godini planirati novac za rad Udruženja URODIOL.

– Osjetljivost prema ranjivim kategorijama mora na poseban način biti prepoznata u zajednici. Uvjeren sam da će ova senzorna soba pomoći Udruženju u procesu rehabilitacije – dodao je Džidić.

Predsjednica URODIOL-a Nermina Čorhodžić rekla je da korisnici svakodnevno dolaze u ovaj dnevni centar, redovno njih 37, a na području cijelog kantona je 150 članova.

Koordinator projekta Nermin Mustajbašić ističe da soba obezbjeđuje nekoliko terapeutskih tretmana – muzikoterapiju, aromaterapiju te multisenzorni program, saundsori, prvi u Tuzlanskom kantonu, što Mustajbašić posebno ističe.

Soba doprinosi razvoju pažnje, koncentracije, koordinacije, tako da će sigurno unaprijediti život korisnika, navodi on.