BiH

Narodna skupština RS-a usvojila Zakon o radu

29/12/2015

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o radu i Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima.

Za ove zakone glasalo je 49 poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan.

Zakonom o radu uređuje se radni odnos, prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa i drugi odnosi po osnovu rada u Republici Srpskoj.

Usvajanjem ovog zakona Republika Srpska izvršava jednu od najznačajnijih obaveza preuzetih potpisivanjem Reformske agende, koju su potpisale sve parlamentarne stranke u Srpskoj i BiH.

Vlada Republike Srpske prihvatila je više amandmana klubova SNSD-a, DNS-SRS, Socijalističke partije, nezavisnog poslanika Ilije Stevančevića i Slobodnog demokratskog srpskog kluba.

Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima uređena je nadležnost, djelokrug i osnovi organizacije i rukovođenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova, policijski i drugi unutrašnji poslovi iz nadležnosti Ministarstva.

Ovim zakonom uređena su i prava i dužnosti iz radnih odnosa, obrada ličnih i zaštita tajnih podataka, policijska obuka, disciplinska odgovornost direktora i zamjenika direktora, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u Ministarstvu, kontrola i javnost rada Ministarstva.

Vlada Republike Srpske prihvatila je amandmane Koalicije “Domovina” koji se uglavnom odnose na nacionalnu zastupljenost Bošnjaka i Hrvata u MUP-u Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je rad posebne sjednice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.