Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodna skupština zatražila od Vlade RS-a izmjene Zakona o praznicima

BiH

kolegij-narodne-skupstine-rs

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske na današnjoj sjednici nije donio odluku o održavanju posebne sjednice narodne skupštine RS na kojoj bi mogla biti stavljena van snage odluka o održavanju referenduma u nedjelju, 25. septembra, koju se predložili predstavnici Koalicije Domovina, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, na današnjoj sjednici Kolegijuma razmatrana je informacija o odlukama Ustavnog suda BiH o proslavi 9. januara – Dana Republike i o tome usvojili tri zaključka.

“Kolegijum Narodne skupštine RS konstatuje da je Narodnoj skupštini RS 20. septembra dostavljena Osluka Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri u predmetu U-10/16 i zaključak Ustavnog suda BiH U-3/13”, prvi je zaključak Kolegijuma.

20160921_2_19185137_14348839_web

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Srpske istakao je da se prvi zaključak odnosi na činjenicu da je ovoj instituciji Ustavni sud BiH dostavio odluku o privremenom obustavljanju održavanja referenduma i dopis o zahtjevu narodne skupštine o preispitivanju odluke o 9. januaru odnosno Danu RS.

“Kolegijum Narodne skupštine konstatuje da je u toku postupak provođenja Odluke ustavnog suda broj U-3/13”, glasi drugi zaključak Kolegijuma.

Radi se o odluci Ustavnog suda o 9. januaru kao Danu Republike.

“Da je postupak u toku govori u prilog činjenica da je Ustavni sud tek nekidan razmatrao naš zahtjev za preispitivanje svoje odluke iz novembra prošle godine”, rekao je Čubrilović.

Kolegijum je u cilju provođenja Odluke Ustavnog suda U-3/13 trećim zaključkom, tražio od Vlade RS da u skupštinsku proceduru uputi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima RS.

Čubrilović je odgovarajući na pitanja novinara istakao da očekuje da će Zakon o praznicima RS biti izmjenjen do kraja godine.

Zaključci su usvojeni uz jedan glas protiv, glas Kluba poslanika Koalicije Domovina.

 

cubrilovic

Nedeljko Čubrilović

Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS iz Koalicije domovina objasnio je da su predstavnici Domovine na sjednici Kolegijuma tražili da se ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH o privremenoj obustavi odluke o raspisivanju referenduma i da se sačeka konačna odluka o ovom pitanju.

“Legalistički, tražimo da se poštuje najviša sudska institucija u državi i Dejtonski mirovni sporazum, ustav RS i BiH i tražili smo održavanje posebne sjednice da privremeno stavimo van snage odluku o sprovođenju referenduma dok se Ustavni sud o apelaciji ne odredi u konačnom postupku”, rekao je Bratić.

Naglasio je da “Bošnjaci na prostoru ovog entiteta ne žele da daju legitimitet protivustavnoj aktivnosti koja je uperena proti autoriteta Ustavnog suda BiH jer niko ne osporava pravo na referendum, međutim ne sa ovakvim pitanjem o kojem je Ustavni sud BiH već dao svoje tumačenje”.

“Činjenica je da 9. januar za nas nije prihvatljiv da bude Dan Republike Srpske i da se mi kao narod ne možemo u njemu prepoznati”, rekao je Bratić i dodao da su članovi Kolegijuma preglasali predstavnika Koalicije Domovina.

kolegij-narodne-skupstine-rs2

Sjednicu Kolegijuma zakazao je predsjednik Narodne skupštine RS nakon što je njegov kabinet juče primio odluku Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri, kao i zaključak, donesene na sjednici održanoj 17. septembra.

Ustavni sud BiH odbio je apelaciju Narodne skupštine RS za preispitivanje odluke ovog suda kojom je Dan Srpske – 9. januar proglašen neustavim. Osim toga usvojena je privremena mjera kojom se obustavlja odluka Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti ove odluke.