Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povelje NSRS-a za osuđene ratne zločince

BiH

narodna skupstina rs (2)

U Narodnoj skupštini RS-a danas su, bez prisustva poslanika Bošnjaka, dodijeljene povolje zaslužnim organizacijama i pojedincima, od kojih je jedna pripala i prvom predsjedniku RS-a i haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću, a priznanje je primila njegova kćerka, poslanica SDS-a Sonja Karadžić-Jovičević.

Povelja je dodijeljenja i za prvog predsjednika Narodne skupštine RS-a i haškog osuđenika Momčila Krajišnika, te dosadašnje predsjednike entitetskog parlamenta Draganu Kaliniću, Petru Đokiću, Dušanu Stojičiću i Igoru Radojičiću.

I prvi potpredsjednici RS-a Biljana Plavšić i posthumno Nikola Koljević su dobitnici priznanja.

Povelje su, između ostalog, dobili Asocijacija „Stvaraoci RS-a“, Boračka organizacija RS-a, Misija OSCE-a u BiH…

Zahvalivši uime svih dobitnika povelje prvi predsjednik Narodne skupštine RS-a i haški osuđenik Momčilo Krajišnik je ustvrdio da su RS i Narodna skupština nastali voljom srpskog naroda, ali to ne znači da bi neko trebao biti u podređenom položaju.

-Sve je isto samo njega nema…, naveo je, između ostalog, Krajišnik u obraćanju u Narodnoj skupštini.

Na ovom zasjedanju, povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS-a, ne prisustvuju bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije „Domovina“, budući da se ovaj datum veže za osnivanje Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, 24.oktobra, 1991.godine

Poslanik Koalicije “Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić izjavio je ranije Feni da je obilježavanje tog datuma potpuno neprihvatljivo za Bošnjake, ističući da taj datum i 9. januar bošnjački narod podsjeća na sve loše što su doživjeli i stoga za njih nije prihvatljivo njihovo obilježavanje.

– Što se nas tiče, niti 9. januar niti drugi datumi koji Bošnjake podsjećaju na najstravičnije stradanje nikada neće biti prihvaćeni – dodao je on.