Naša stranka: Formirati centralnu bazu otisaka prstiju na državnom nivou

BiH

otisak prsta

U vezi sa narušenom sigurnosnom situacijom, nakon terorističkog napada u Rajlovcu, oglasio se Savjet za sigurnost Naše stranke.

„Prioritet u borbi protiv terorizma jeste obavještajni rad i prevencija napada. U vezi s tim, smatramo da je neophodno formiranje centralne baze otisaka prstiju na državnom nivou. Ona bi omogućila znatno efikasniju kontrolu kretanja subjekata za koje postoji osnovana sumnja da su u vezi s terorističkim organizacijama. Taj bi alat pomogao bh. sigurnosno-obavještajnim službama da što koherentnije djeluju, budući da je izvor njihove trenutne tromosti, pored ostalog, i u partikularnosti postojećih baza podataka. Međunarodna saradnja u oblasti baze podataka također bi bila olakšana i svakako bi se povećao ugled BiH u međunarodnim sigurnosnim strukturama“, poručili su iz Savjeta.

„Podržavamo apel iz Tužilaštva BiH na institucije vlasti i VSTV da se imenuju dodatni tužioci u Odsjek za terorizam, budući da sa dva postojeća tužioca ne možemo ozbiljno reći da imamo kapacitet za borbu protiv terorizma. Isto kao što je nedopustivo da postoji vakuum prostor što se tiče razmjene informacija između Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, s jedne strane, i Ministarstva sigurnosti i OSA-e, s druge“, dodali su.

„Začuđuje činjenica da portal ‘Vijesti Ummeta’ koji opravdava i inspiriše terorističke napade nije likvidiran, već je samo premješten na javni servis za hosting web stranica (WordPress). Bh. političke i sigurnosne strukture i mogu i moraju, uz pomoć međunarodnih partnera, izvršiti pritisak da se navedeni korisnički račun stavi van funkcije, jednako kao i svi slični medijski kanali koji objavljuju sadržaje koji ugrožavaju sigurnost građana i države BiH. Ministar Mektić je kazao da su mu se ‘javila dva hakera’ s imenom osobe koja stoji iza tog portala. Osim pitanja šta je država BiH poduzela protiv te osobe, koja se, kako je rečeno, nalazi u SAD-u, postavlja se pitanje – zašto ga nisu locirali tehničari OSA-e; čemu informatički sektor u OSA-i ako pojedinci samoinicijativno rade njihov posao kad treba“, zaključili su iz Savjeta za sigurnost Naše stranke.