BiH

Reakcije

Naša stranka: Hapšenja po nalogu Erdogana dovode u pitanje suverenitet BiH

04/12/2019

Hapšenje profesora Keskina je posljednji u nizu postupaka koji pokazuju inferiornu poziciju države BiH prema Erdoganu, a ne borba protiv terorizma, i baca mrlju na sve građane BiH

Povodom hapšenja turskog državljanina Fatiha Keskina, direktora Una-Sana koledža u Bihaću, reagovala je Naša stranka. Hapšenje ocjenjuju kao političko, stoji u saopćenju koje prenosimo u cjelosti:

„Nemamo razloga za sumnju da je Fatih Keskin uhapšen iz političkih razloga, tačnije po privatnom nalogu lično predsjednika Turske, Recepa Tayiypa Erdogana. Po istom principu po kojem je 21.000 prosvjetnih radnika u Turskoj suspendirana a veliki dio njih i uhapšen bez ikakvog suđenja, Erdoganov režim želi da djeluje i kod nas.

Na osnovu verbalnog naloga predsjednika Erdogana članovima Predsjedništva BiH naša policija hapsi i izručuje prosvjetne radnike koji imaju uredne boravišne dokumente za život i rad u BiH, protiv kojih se ni u BiH ni u Turskoj nije vodio niti vodi bilo kakav sudski postupak, nisu tražene niti izdate Interpolove potjernice, niti su UN kao ni bilo koja druga međunarodna institucija pristala da FETO označe kao terorističku organizaciju.

Hapšenje profesora Keskina je posljednji u nizu postupaka koji pokazuju inferiornu poziciju države BiH prema Erdoganu, a ne borba protiv terorizma, i baca mrlju na sve građane BiH. Ne želimo da naš policijski i pravosudni sistem budu tek produžena ruka Erdoganovog režima. Pozivamo organe države BiH da se u ovom i sličnim slučajevima počnu ponašati u skladu s Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama i ugovorima čiji je BiH potpisnik i da cjelokupnoj bh. javnosti predoče razloge o dosadašnjem postupanju. Ovo je fundamentalno pitanje suvereniteta države BiH i građani imaju pravo znati da li mi živimo u demokratskoj državi Bosni i Hercegovini ili smo Turska teritorija po kojoj Erdogan radi ono što želi“, kaže se u saopćenju Naše stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.