Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podrška Fatihu Keskinu

Bihaćki učenici ogorčeni hapšenjem direktora škole: “Kako da ostanemo u ovoj državi?”

ucenici-bihac

”Da bi uništili jedan narod nisu vam potrebne nuklearne bombe niti dalekometne rakete. Dovoljno je smanjiti kvalitetu obrazovanja i dozvoliti studentima da varaju na ispitima”

Vijeće učenika bihaćkog Richmond Park Collegea oglasilo se nakon jučerašnjega hapšenja direktora škole Fatiha Keskina.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti.

“Ovim putem obavještavamo bosanskohercegovačku javnost o jučerašnjem sramnom činu koji je izazvao strah i zabrinutost porodice, uposlenika, roditelja i učenika. Zahtijevamo odgovore na pitanja koja navodimo u nastavku.

Poštovani,

Prema podacima PISA istraživanja svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH je funkcionalno nepismen. Na dan objave rezultata istraživanja, bili smo pogođeni informacijom da je direktor naše škole, najuspješnije u kantonu, otet. Riječ je o osobi koja u svojih petnaest godina rada u BiH, nije napravila niti saobraćajni prekršaj, pa se pitamo – kakvu prijetnju za sigurnost Bosne i Hercegovine on predstavlja?

Fatih Keskin, direktor naše skole, Turčin, veća je podrška mladim bosanskohercegovačkim istraživačima i budućim intelektualcima nego institucije koje bi se time trebale baviti. Obrazovanje u našoj školi, Richmond Park Collegeu, podrazumijeva četverogodišnju podršku profesora i administracije na čelu sa osobom sa jučerašnjih naslovnica portala. Kako očekujete da ostanemo u državi, gradu, gdje smo već tri godine suočeni sa hordom populacije bez identifikacijskih dokumenata, dok nam u isto vrijeme odvodite intelektualce, profesore, bez ikakve pravne osnove?

Jedan sasvim običan školski dan prekinula je vijest o privođenju direktora Keskina radi ispitivanja, a potom i premještanju u imigracioni centar tri stotine kilometara od porodice, profesora i učenika, koji ga poznajemo kao vrhunskog pedagoga i stručnjaka u svojoj oblasti.

Napominjemo da ovo ni u kojem slučaju nije prvi pokušaj medijske hajke na našu školu, profesore i nas učenike koji vjerujemo u institucije naše domovine i sam ostanak u njoj.

A znaju li oni, sto ga odvedoše jučer, za zlatnu i srebrenu medalju sa GENIUS olimpijade iz SAD-a, za bronzanu medalju sa Golden Climate-a iz Kenije, za zlatne medalje sa Expo Science Internationala iz UAE-a, pa tako i srebrene medalje sa Infomatrixa iz Rumunije?

”Da bi uništili jedan narod nisu vam potrebne nuklearne bombe niti dalekometne rakete. Dovoljno je smanjiti kvalitetu obrazovanja i dozvoliti studentima da varaju na ispitima”, zaključuju saopćenje učenici RPC Bihać.