Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izvlačenje novca

Naša stranka: HDZ i SDA udruženim snagama štite elektroenergetski kriminal

parlament fbih fena

Za izvještaj Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne glasali su zajedno SDA i HDZ

Na jučerašnjoj sjednici Parlamenta FBiH razmatran je i izvještaj o poslovanju JP Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Klub zastupnika Naše stranke ukazuje na izvlačenje novca iz ove firme u cilju sticanja koristi njenog rukovodstva za šta im podršku u Parlamentu FBiH daje i SDA.

„Dobit JP Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne za 2020. godinu iznosi 821.000KM. U istoj godini, ta firma je isplatila za otpis sitnog inventara 634.200, a na račune članova odbora i komisija 253.474KM – dvije stavke koje zajedno iznose više od ukupne dobiti firme.

Za izvještaj Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne glasali su zajedno SDA i HDZ.

Isto tako su udruženim snagama oborili prijedlog zaključaka Naše stranke kojima tražimo razrješenje dužnosti rukovodstava javnih preduzeća koja su poput Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB dobili negativne revizorske izvještaje. Negativni izvještaj za Elektroprivredu HZHB konstatuje i pad poslovnih prihoda, gubitak poslovnih aktivnosti, dok su troškovi plaća i ostalih osobnih primanja ostvareni u većem iznosu za 2020. godinu pa tako troškovi plata i naknada za 2020. godinu iznose 100.947.270KM. Indikativna je i činjenica da revizorski izvještaj nije potpisao zamjenik glavnog revizora koji je ujedno uposlenik Elektroprivrede HZHB i koji će se u tu firmu vratiti nakon završetka mandata na poziciji zamjenika glavnog revizora. Zbog toga su i angažirali firmu iz Zagreba da im uradi još jedan izvještaj koji je bio, pogađate, pozitivan“, rekli su iz Kluba zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Podsjećamo, negativni revizorski izvještaj Ureda za reviziju FBiH za 2019. i 2020. godinu imala je i Elektroprivreda BiH, između ostalog i zbog nezakonitih zapošljavanja”, rekli su iz Kluba zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH.