Reakcije

Naša stranka: Izborna krađa za Grujičića čin je političkog nemorala bez presedana

predrag kojovic 4 nasa stranka

Bezbroj je primjera koji nam potvrđuju da su Srebrenica i nedavna hapšenja u Brčkom, također povodom izbornih krađa, samo vrh ledenog brijega

Svako lobiranje za negatore genocida, a pogotovo nezakonite radnje učinjene u njihovu korist zaslužuje najtežu osudu i predstavlja nemoral u politici bez presedana, saopćeno je iz Naše stranke.

“Cijenimo promptno reagiranje rukovodstva SDP-a da bez pokušaja pravdanja raspuste srebrenički odbor, osumnjičene isključi iz stranke i javno se ogradi od njih.

Podsjećamo da smo zajedno sa SDP-om, Nezavisnim blokom, PDP-om i SDS-om predlagali izmjene izbornog zakona koje su, između ostalog, uključivale elektronsko glasanje, skeniranje listića i videonadzor na šta nisu pristali SDA-ovi koalicioni partneri SNSD i HDZ. Tim izmjenama bili bi neutralisani ovakvi pokušaji prevara kakvi su se desili u Srebrenici, a kakvi su se dešavali i dešavaju diljem BiH.

Na sreću, srebrenički slučaj je brzo procesuiran, ali da bi se ozbiljno narušeno povjerenje u pravosudni sistem i izborni proces vratilo neophodno je i ponavljanje izbora u Srebrenici te procesuiranje i drugih slučajeva izbornih prevara.

Javno su iznesene sumnje trgovinom mjestima u biračkim odborima između SDA i SNSD-a u Konjicu, između A-SDA i SNSD-a u Srebrenici i brojnim drugim mjestima. Istrage, kao ni sankcije, nema. Elvis Tarakčija, kandidat za Općinsko vijeće Travnika na listi Stranke za BiH, objavio je video iz kojeg je jasno da su ga kadrovi lokalnog odbora SDA namjeravali potkupiti. Vlasenica je možda i najilustrativniji primjer standardiziranog procesa trgovine biračkim odborima i time kontrole brojanja glasova. Tamo je 11 stranaka osvojilo tek šest glasova, a da bi učestvovali na izborima u toj lokalnoj zajednici svaka od njih morala je prikupiti 200 potpisa. U Doboju su duplirane izborne akreditacije i posmatračima pojedinih političkih subjekata nije dozvoljeno da prisustvuju biračkim mjestima.

Zabrinuti smo da se isti scenarij ne priprema za Mostar u kojem je evidentan porast političkih subjekata koji su prijavljeni za izbore, poput ovih u Vlasenici, zarad trgovine mjestima u biračkim odborima.

Bezbroj je primjera koji nam potvrđuju da su Srebrenica i nedavna hapšenja u Brčkom, također povodom izbornih krađa, samo vrh ledenog brijega. Potvrđuje se ono što mi, koji učestvujemo u izbornom procesu, znamo, da su gore navedeni primjeri standard a ne izuzetak. Zbog toga, sve političke snage koje odbijaju izmjene Izbornog zakona, kreirane u cilju sprečavanja krađa, jasno ukazuju na to ko je ustvari organizator tih krađa.

Srebrenica nas se na simboličkom i emotivnom planu najviše tiče, ali zakonski prekršaji počinjeni tamo jednako su štetni kao i u svim drugim mjestima na kojima su se desili a da pritom nema adekvatne reakcije”, stoji u saopćenju Naše stranke.