BiH

Naša stranka: Objasnite kako ste dozvolili gradnju hidroelektrane na Uni

16/07/2015

Odbori Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu (USK) zatražili su hitno očitovanje Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) o Odluci o davanju saglasnosti za davanje koncesije za izgradnju hidroelektrane u Martin Brodu, koje je donijelo Gradsko vijeće Bihać, saopćeno je danas iz te stranke.

[pull_quote_right]Peticiju protiv izgradnje hidroelektrane je potpisalo više od šest hiljada građana u posljednjih 48 sati[/pull_quote_right]

– Nacionalni park (NP) Una je područje pod posebnom zaštitom, te njime upravlja javno poduzeće putem nadležnog ministarstva. Također, jasno je propisano ko može izdati koncesije na tom području, te istovremeno sa traženjem odgovora od vijećnika, nužno je insisitrati na odgovornosti na višim nivoima vlasti – kazao je predsjednik GO Naša stranka Bihać Nurudin Osmanović, navodi se u saopćenju.

Peticiju protiv izgradnje hidroelektrane je potpisalo više od šest hiljada građana u posljednjih 48 sati, a gradske vlasti su spremne djelovati na rubu zakona, protiv dugoročnih interesa regije, nauštrb zaštite okoliša, te pogodovati stranim investitorima, smatraju u Našoj stranci.

Umjesto da rješavaju goruća socijalna pitanja, zdravstva, obrazovanja, uprave, saniranja budžeta, vladajuće strukture krše zakone i odluke Parlamenta Federacije radi sitnih interesa ruskih investitora, ne uvažavajući opći stav javnosti o rijeci Uni i Nacionalnom parku, zaključili su odbori Naše stranke u USK-u.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.