Saopćenje za javnost

Naša stranka: Održati sjednice Parlamenta FBiH u narednih 48 sati

nasa stranka press (2)

Izmjene poslovnika oba doma Parlamenta FBiH jedini su način omogućavanja rada zakonodavne vlasti u Federaciji

Na današnjoj sjednici kolegija Predstavničkog doma, klub Naše stranke predlaže da se sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH zakažu i održe u narednih 48 sati pod slijedećim uslovima:

– Obezbijediti prisustvo isključivo neophodnog kvoruma, sa proporcionalnom prisutnošću predstavnika svih parlamentarnih stranaka i klubova (okvirno proporcionalno izbornom rezultatu).

– Na dnevni red sjednice isključivo uvrstiti tačku izmjene poslovnika koja će omogućiti daljnji nesmetani rad Parlamenta u elektronskom obliku, te ograničiti trajanje ove tačke/same sjednice na 20 minuta.

– Obezbijediti uslove propisane mjerama zaštite, te u slučaju nedostatka adekvatnog prostora za održavanje sjednice istu održati na otvorenom.

– Pod hitno pristupiti izradi te slanju u proceduru zakonskih i podzakonskih akata koji će omogućiti saniranje štete najveće ekonomske krize sa kojom se suočava Bosna i Hercegovina u protekle dvije decenije.

– Osigurati kontinuiran parlamentarni nadzor nad radom izvršne vlasti te nad mjerama koje ista poduzima, sa naglaskom na mjere podrške zdravstvenom sektoru te rad kriznog štaba za sektor ekonomije.

Izmjene poslovnika oba doma Parlamenta FBiH jedini su način omogućavanja rada zakonodavne vlasti u Federaciji. Na taj način poštuje se i volja građana koji su izabrali svoje predstavnike, ali i uspostavlja kontrola izvršene vlasti imenovane prije pet godina.