BiH

Reakcije

Naša stranka: Poskupljenjem struje uvode nas u najdublji mrak

17/12/2021

Kao što je Vlada već pokušala krivicu za poskupljenje struje svaliti na rudare, sad će za sve društvene anomalije koje će to poskupljenje izazvati pokušati okriviti privrednike, kažu iz Naše stranke

Elektroprivreda BiH privrednicima planira povećati cijenu električne energije za tri do četiri puta. U Našoj stranci taj čin smatraju posljednjim korakom ka potpunom društvenom kolapsu, stoji u saopćenju koje prenosimo u cijelosti:

“Blizu tri decenije sistematskog urušavanja elektroenergetskog sektora, kroz kriminalno vođenje rudnika, došlo je na naplatu. Sve dubioze kao danas se pokušavaju popuniti prvo povećanjem cijene uglja, a sad i električne energije. Ono što će postići jest gašenje brojnih privrednih subjekata. Oni koji opstanu, opstat će zahvaljujući, između ostalog, smanjenju plata radnicima i njihovim otpuštanjem ili podizanjem cijena finalnih proizvoda što će za posljedicu imati dodatno opterećenje na ionako preopterećeni kućni budžet građana i na nekonkurentnost privrednih subjekata. Ukratko, iz energetske prelazimo u društvenu katastrofu. Kao što je Vlada već pokušala krivicu za poskupljenje struje svaliti na rudare, sad će za sve društvene anomalije koje će to poskupljenje izazvati pokušati okriviti privrednike. I, naravno, da neće biti u pravu. Privrednici su satjerani u ćošak. Ionako osiromašeni zbog uslova poslovanja u pandemiji, s minornom pomoći Vlade FBiH njihovom oporavku, oni nakon poskupljenja struje više neće imati nikakvog izbora ako misle opstati nego raditi navedeno.

Zbog toga bi bilo neophodno da radnici, ali i građani u ovom momentu stanu na stranu poslodavaca i pomognu ostvarenju njihovih zahtjeva. Naša stranka je stala na tu stranu jer znamo da se ovog momenta samo na toj strani može odbraniti društvo od potpune devastacije.

Zahtjev poslodavaca je da povećanje cijene električne energije ne smije biti veće od 20 posto u odnosu na 1. 9. 2021. godine, ali i ono da vrijedi samo za 2022. godinu. Zahtjev je skroman i Vlada ga mora prepoznati kao dobronamjeran i pristati na njega. Pogotovo s obzirom na činjenicu da su razlozi za poskupljenje laž.

Jedan od njih je poremećaj na evropskom tržištu energenata. Taj poremećaj nema nikakvog uticaja na troškove proizvodnje električne energije u BiH. On se u Evropi desio zbog povećanja cijena gasa i CO2 taksi. U BiH nema gasnih elektrana i ne plaćaju se CO2 takse. S druge strane, čak i kad bi taj razlog bio valjan, on bi onda morao vrijediti za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Međutim, on se odnosi samo na privrednike koji imaju ugovor s EPBiH. Uz sve to, ti privrednici ne mogu promijeniti snabdjevača električnom energijom jer postoji monopol. Tržište je zatvoreno. Postoje samo tri proizvođača i to etnoteritorijalno ograničena koji i ne pokušavaju konkurisati na tržištu jedni drugima već se dogovorno drže svak svog rejona.

Razlozi za ovo stanje su u samoj Elektroprivredi BiH. U njenom lošem poslovanju i u svjesnom činjenju štete samoj sebi a posredno i cijelom društvu. Od Vlade FBiH stoga tražimo bezuslovno pristajanje na zahtjeve poslodavaca dok su još realni i dok ih još mogu ispuniti. Također tražimo da pokažu svijest i o tome da su privrednici i njeni poslodavci. Budžet kojim raspolažu napunjen je porezima koje privrednici i zaposlenici njihovih firmi plaćaju. Poskupljenjem struje rizikuju da ga izgube, stoji u saopćenju Naše stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.