Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz Dan Evrope

Naša stranka pozvala političare da žive antifašizam, a ne da ga deklarativno obilježavaju

nasa stranka
Foto: Fena
Naša stranka

“Zabrinjavajuće je da se u godini u kojoj smo otvorili pristupne pregovore s EU, kad se Dan pobjede nad fašizmom u entitetu RS obilježava kao neradni dan, upravo, u najvećoj mjeri, iz tog entiteta suočavamo s najšovinističkijim iskazima”, stoji u saopćenju Naše stranke

Sutra se obilježava Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Tim povodom oglasila se Naša stranka i pozvala sve političare da žive vrijednosti koje taj datum baštini.

„Uoči Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom dužni smo se zapitati koliko, prije svega na političkom nivou, afirmiramo evropske i antifašističke vrijednosti.

Zabrinjavajuće je da se u godini u kojoj smo otvorili pristupne pregovore s EU, kad se Dan pobjede nad fašizmom u entitetu RS obilježava kao neradni dan, upravo, u najvećoj mjeri, iz tog entiteta suočavamo s najšovinističkijim iskazima poput onog o tome da Srbi ne žele disati isti zrak s Bošnjacima. To je retorika koja direktno ugrožava živote ljudi, a to se posvjedočilo pucnjem u povratničku kuću u Gacku.

Sramotno je da dok gotovo cijeli svijet podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u samoj BiH među najuticajnijim političarima imamo one koji taj genocid negiraju i bore se da ta Rezolucija ne bude usvojena u UN-u.

Pozivamo stoga sve političare u BiH da napuste retoriku podjela i raspirivanja mržnje, da žrtvama odaju počast kakvu one zaslužuju, i da živimo u skladu s duhom praznika koje obilježavamo a ne da ih tek deklarativno čestitamo“, saopćeno je iz Naše stranke.