SDA se izborila da doda i paušal na 3000 KM plate u “Općini važnijoj od 10 drugih”

Amela

Većina predvođena SDA-om u Općinskom vijeću Centar donijela je odluku o radnom statusu rukovodstva Vijeća, koja omogućava rukovodstvu Vijeća (predsjedavajući i zamjenici) da dobivaju novčane naknade po dva osnova – i plata i paušali.

Vijećnici Naše stranke su uputili inicijativu za ukidanje ove privilegije rukovodstva i tražili da članovi rukovodstva primaju samo jednu naknadu – ili platu ili paušal. Većina, koju u Centru predvodi Stranka demokratske akcije, glasala je protiv te inicijative Naše stranke i tako sačuvala finansijske privilegije funkcionera.

“Nedopustivo je da rukovodstvo Vijeća dobiva novac i po osnovi plate i po osnovi paušala. Po zamisli, paušal je dodatak, pa ako izabrani dužnosnik ne prima platu od institucije ima pravo na paušal. U Centru vidimo zloupotrebu te zamisli, pa rukovodstvo uzima i platu iz budžeta, a uz to hoće još novca i po osnovu paušala. Očigledno je da je riječ o pohlepi i odsustvu socijalne senzibilnosti prema stvarnosti u kojoj živimo, stvarnosti u kojoj mnogi građani nemaju za osnovne životne potrebe. Naš ultimativni stav je da neko ko prima platu ne može i ne smije dobiti i paušal”, kazala je Amela Kuskunović, vijećnica Naše stranke.

Vijećnica Kuskunović je kazala da predsjedavajući po odluci većine ima platu od 3200 KM, a zamjenici predsjedavajućeg po 3060 KM.

“Indikativno je da se u fotelji predsjedavajuće Vijeća trenutno nalazi Karolina Karačić, vijećnica izabrana ispred DF-a, koja je nakon izbora odlučila preći na stranu SDA”, dodaje Kuskunovićeva. Zamjenici predsjedavajuće su Mustafa Mulić (SDA) i Sulejman Haljevac (SBB).

Vijećnica Naše stranke dodaje da je “sramota za Općinu Centar da gomila finansijske privilegije funkcionera, dok se u nekim drugim općinama iz socijalne solidarnost smanjuju plate funkcionera”.

“Vidjeli smo pozitivan primjer u Bihaću. Također, Naša stranka je u Gračanici predložila da funkcija predsjedavajućeg i zamjenika bude volonterska, što je većina podržala. Cilj takve naše politike je da motiv za preuzimanje ove funkcije ne budu finansijske privilegije, već želja da se radi u korist zajednice i svih ljudi koji žive u njoj. Međutim, očigledno vladajuća većina u Općini Centar, smatra da je smisao politike u ličnom bogaćenju funkcionera, a ne u radu za korist građana i općine”, dodala je.

“Taj finansijski elitizam koji se bori za privilegije funkcionera u odnosu na građane sasvim je u skladu sa ideološkim elitizmom predsjednika SDA da je Općina Centar ‘10 puta važnija od drugih općina’, po čemu su i funkcioneri u Centru važniji od svih ostalih funkcionera, ali i građana BiH. Za Našu stranku, svaki građanin BiH je jednako važan i smatramo da neko ko kaže da su mu stanovnici jedne općine važniji od stanovnika druge općine – ne može voditi državotvornu politiku. Naš stav je da funkcioneri u Centru ne smiju imati finansijske privilegije i veća prava nego građani Centra, kao ni bilo gdje, te ćemo se punom snagom boriti protiv SDA-ove politike koja promoviše ideološki elitizam i finansijske privilegije”, zaključila je vijećnica Kuskunović.