Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozvali vladu FBiH

Naša stranka: Struju neće imati ko da plaća

hep
03.10.2013., Koprivnica - Gradjani popisuju stanje brojila kako bi kod HEP-a ostvarili najavljeno pojeftinjenje struje. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Klub Naše stranke u Parlamentu FBiH tim je povodom i predložio modele zaštite. Oni podržavaju zahtjev poslodavaca koji smatraju da poskupljenje ne može biti veće od 20 posto u odnosu na 1. 9. 2021. godine

Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik u energetskom sektoru, ima dužnost i obavezu zaštiti kako privrednike tako i građane Federacije BiH – izjavili su iz Naše stranke povodom najave poskupljenja električne energije za privrednike i to tri do četiri puta.

Klub Naše stranke u Parlamentu FBiH tim je povodom i predložio modele zaštite. Oni podržavaju zahtjev poslodavaca koji smatraju da poskupljenje ne može biti veće od 20 posto u odnosu na 1. 9. 2021. godine.

„Zahtjev poslodavaca je realan. On također dokazuje da se poslodavci ne postavljaju sebično, spremni su na poskupljenje ali ne na 300 ili čak nekima 400 posto, jer se ono prosto za mnoge od njih ne može ni realizovati. Neće moći to platiti jer će morati zatvoriti svoje firme. To će moći platiti pojedini SDA-ovi tajkuni kojima će taj višak biti poslije nadomiren kroz razne mutne tenderske i druge aktivnosti“, kažu iz Naše stranke.

Uz ovaj zahtjev, Naša stranka predlaže još četiri.

„Vlada mora u zakonodavnu proceduru hitno uputiti Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije. Usvajanjem tog zakona ulaganja u obnovljive izvore energije bila bi mnogo veća. Ne bi bila ograničena na podobne pojedince, nego bi uključila sve građane, kao i privredne subjekte. Pritom bi svakо od njih mogao biti istovremeno i proizvođač i potrošač električne energije. Da smo to imali, danas se ovo poskupljenje struje ne bi odnosilo na mnoge od onih koji će zbog tog poskupljenja biti dovedeni pred bankrot.“

S tim u vezi je i pitanje slobode tržišta. Ono, kad je u pitanju električna energija, postoji samo formalno. Inače je duboko etnoteritorijalno i stranački podijeljeno s gotovo nikakvom mogućnošću upliva drugih subjekata na teritorij kojim elektroenergetski vlada ili Elektroprivreda BiH ili Republike Srpske ili ona Herceg-Bosne.

„Zbog tržišnog monopola kojeg faktički imamo na sceni privrednici, u zavisnosti od toga gdje žive, oslonjeni su na po jednog ponuđača. Trenutno su u najnezavidnijem položaju oni koji su osuđeni na Elektroprivredu BiH. Zato od Vlade Federacije BiH tražimo da u potpunosti implementira tržišna pravila koja je donio Nezavisni operater sistema Bosne i Hercegovine, a koja je odobrila Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine“, kažu zastupnici Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Ono što smatraju najbrže provodivim, ali i jako učinkovitim jeste da Vlada FBiH obaveže Upravni odbor i menadžment Elektroprivrede BiH da zadržanu dobit koriste namjenski za restrukturiranje i sanaciju rudnika, isplatu ranije nastalih obaveza rudnika i razvoj obnovljivih izvora energije. Također, Vlada FBiH treba da na sjednici Skupštine dioničara Elektroprivrede BiH glasa protiv isplate dobiti akcionarima. I sama Vlada je akcionar te bi time pokazala i vlastitu odgovornost.

„Jasno je svima da najavljeno poskupljenje nema veze s poskupljenjem energenata na međunarodnom tržištu jer je BiH izvoznica struje, što znači da na račun tog poskupljenja na međunarodnoj sceni ostvaruje enormnu dobit. Poskupljenje domaćim korisnicima služit će za pokušaj sanacije njihovih ogromnih dugova. Umjesto da to saniraju novcima domaće privrede, neka to urade uz pomoć dobiti s međunarodnog tržišta“, kategorični su u Našoj stranci.

Od Vlade Federacije BiH Klub Naše stranke također traži da u saradnji sa Domom naroda Parlamenta FBiH učini sve da „Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH“, koji u tom domu čeka usvajanje već skoro pune dvije godine, bude u najskorije vrijeme razmatran i usvojen.