Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka: Verbalnim i seksualnim zlostavljačima nema mjesta u politici

BiH

kojovic cudic

Naša stranka danas je saopćila da je podnijela inicijative širom Bosne i Hercegovine koje zabranjuju i sankcionišu seksualno uznemiravanje u zakonodavnim tijelima kako bi poslali poruku svim ženama da takvo ponašanje na radnom mjestu neće tolerisati.

Kako je rečeno na pres-konferenciji te stranke inicijativa za izmjenu etičkih kodeksa zakonodavnnih tijela ima za cilj eksplicitnu zabranu seksualnog uznemiravanja.

– Zastupnice Naše stranke podnijele su je dosad u u devet zakonodavnih tijela širom BiH. Inicijativa je dosad usvojena u Starom Gradu, Gradu Sarajevu i Novom Sarajevu. Odbijena je jedino u Goraždu, što je indikativno jer upravo u tom zakonodavnom tijelu naša zastupnica trpi najneprimjerenije verbalne napade od načelnika – izjavila je potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić predstavljajući rezultate akcije te stranke na polju suzbijanja seksualne diskriminacije u bh. politici.

Zastupnica iz Goražda Aldijana Smailhodžić govorila je o ličnom iskustvu. Gradonačelnik Goražda Mehmed Ramović u više je navrata, kako je rečeno, verbalno ispoljio ličnu netrpeljivost prema njoj.

– Prvi put prijetio mi je premještanjem u najudaljeniju ambulantu u Goraždu, pošto sam medicinska radnica, te konstantno sa govornice prijeti da je moj sef. Na sam dan podnošenja ove inicijative izjavio je da se vratim u Višegrad, odakle sam u ratu izbjegla. Nema sumnje da se osjeća slobodnijim vrijeđati me jer sam žena. Podnošenje ove inicijative zato je kod mene bilo koliko i politički toliko i lični čin da se pokušam zaštititi od uznemiravanja. Nažalost, naša inicijativa je oborena, a protiv nje se javno izjasnio gradonačelnik – kazala je Smailhodžić.

Zastupnice Naše stranke pozvale su javnost da svako na svoj način, demokratski, vrši pritisak da se sankcioniše seksualno uznemiravanje na svakom radnom mjestu, kako u javnom tako i privatnom sektoru, te da se zajedno omogući svima dostojanstven boravak na radnom mjestu.