Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka: Vlada KS mora preuzeti odgovornost zbog redukcije vode

BiH

voda sarajevo

U vezi sa činjenicom da je JP “Vodovod i kanalizacije” uvelo i dnevne redukcije u vodosnadbijevanju grada Sarajeva, oglasio se Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, pozvavši Vladu KS-a “da preuzme odgovornost i kaže kako će njen ekspertski tim sistemski riješiti problem, kada će ga tačno riješiti i koliko će to koštati KS”.

“Svima je poznata činjenica da grad Sarajevo ostaje bez vodosnadbijevanja navečer, i to ne kao nekada kad je samo pritisak bio slabiji preko noći, nego u potpunosti. Sada, međutim, imamo alarmantnu situaciju da u pojedinim dijelovima grada vode nema ni tokom dana. U vezi s tim pozivamo Vladu KS da objavi rokove za rješavanje najprije dnevnog a onda i noćnog vodosnadbijevanja ili da, u protivnom, premijer Konaković i ministri podnesu ostavke. Ako se Vlada – kao što premijer odavno i uporno ubjeđuje sebe i građane – osjeća sposobnom da riješi ovaj problem, treba reći građanima kojeg mjeseca koje godine možemo očekivati normalizaciju odnosno uspostavu vodosnadbijevanja dostojnog vijeka u kojem živimo”, kazao je Edin Forto, zastupnik Naše stranke.

“U ovom trenutku ne postoji trik uz čiju bi pomoć premijer Konaković, skupa s resornim ministrom i rukovodstvom VIK-a, mogao pobjeći od odgovornosti. U aprilu je na poziciju direktora VIK-a imenovan premijerov stranački kolega Nezir Hadžić. Vlada je također imenovala grupu za poboljšanje rada u vodovodu. Od tog trenutka do danas, građani Sarajeva mogli su svjedočiti samo pogoršanju u vodosnadbijevanju. Jasno, finansijska situacija u KS-u nije zavidna, ali ovdje se radi o pitanju sposobnosti odnosno nesposobnosti jedne vlade da osigura osnovne uvjete za život. Cijeli onaj razvojni futurizam koji je premijer iznio u ekspozeu zvuči neozbiljno u situaciji kad u podne odvrnete slavinu i vidite da nema vode”, dodao je Forto.

“Mi već odavno tvrdimo da firmi VIK treba hitno prestruktuiranje. Trenutno imaju 263 zaposlena u ekonomsko-pravnoj službi, a – što je frapantno! – nedostaje im tehničkih lica da izlaze na mjesta kvara ili curenja. Što Vlada odgađa restruktuiranje tog preduzeća? Ukupni gubici vode, koja se ne fakturiše, procijenjeni su na 75%. Premijer je na prošloj sjednici SKS kazao da razne kafane, autopraone i drugi nelegalni korisnici troše i do pola gubitaka što nije tačno, jer stručne procjene govore da se na ovaj način gubi tek do 10%. Značajniji popravak situacije nezamisliv je bez namjenskog kredita za ulaganja u mrežu i kontrolu gubitaka. Propao je aranžman sa EBRD-om, ali to ne znači da je novi neostvariv”, pojasnio je Forto.