Počelo suđenje Svenu Alkalaju, tužitelj tvrdi: Dokazat ćemo krivicu bivšeg ministra

BiH

sven alkalaj

Suđenje Svenu Alkalaju, bivšem ministru vanjskih poslova BiH, koji se tereti za krivično djelo – nesavjestan rad u službi, počelo je danas u Sudu BiH čitanjem optužnice i uvodnim riječima strana u postupku (optužbe i odbrane).

Optužnica, koju je pročitao tužitelj Tužiteljstva BiH Kasim Halilčević, Alkalaja tereti da je kao službena osoba u institucijama BiH, u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH donio rješenje o isplati novčane nagrade Ani Trišić-Babić, zamjenici ministra vanjskih poslova BiH, za rad u NATO-koordinacijskom timu Vijeća ministara BiH, čime je, navodno, svjesno prekršio Odluku Vijeća ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucija BiH.

Time je, kako se u optužnici navodi, prouzrokovana šteta budžetu BiH od 13.418,59 KM.

Braniteljica optuženog, advokatica Senka Nožica, međutim, navodi da u radnjama njenog branjenika nema elemenata nesavjesnog djelovanja, te da će izvođenje dokaza odbrane biti orijentirano u pravcu dokazivanja nepostojanja krivičnog djela za koje se njen branjenik tereti

Zastupnik optužbe, tužitelj Halilčević najavio je da će tokom dokaznog postupka ispitati dva svjedoka te vještaka ekonomsko-finansijske struke, te predočiti određeni broj materijalnih dokaza.

Dodao je da će nakon provođenja subjektivnih i objektivnih dokaza odlučiti o eventualnom izvođenju dodatnih dokaza.

Braniteljica optuženog, advokatica Senka Nožica, međutim, navodi da u radnjama njenog branjenika nema elemenata nesavjesnog djelovanja, te da će izvođenje dokaza odbrane biti orijentirano u pravcu dokazivanja nepostojanja krivičnog djela za koje se njen branjenik tereti.

Navela je, također, da je, prema podacima kojima odbrana raspolaže, zamjenica ministra koja se spominje u optužnici osobno podnijela zahtjev za navedenu isplatu.

Istovremeno, podsjetila je na mehanizam i praksu uobičajene u ovakvim slučajevima, a što podrazumijeva odgovarajuću proceduru provjere, uključujući i odgovornost šefova pravne i finansijske službe na tom planu, uz opasku da ministar ne može sve znati.

Advokatica Nožica, nadalje, navodi da njen branjenik nije bio upozoren da nešto treba da uradi, ili ne uradi, te da je djelovao post-festum, odnosno da je spomenuto (inkriminirano) rješenje potpisao nakon što je zahtjev zamjenice ministrice “prošao” odgovarajuće procedure.

Nastavak suđenja, odnosno otvaranje dokaznog postupka u ovom predmetu, zakazano je za 6. oktobra.