Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naser Orić se sastao s tužiocem, institucije BiH ne znaju razlog hapšenja

oric reakcija

Naser Orić izašao je pred tužioca gdje će saznati zbog čega je u srijedu uhapšen u Švicarskoj, dok službene institucije BiH još uvijek nemaju informacije o razlozima njegovog hapšenja.

Kako javlja BIRN, advokatica Vasvija Vidović kazala je da još uvijek ne zna znog čega je Orić uhapšen, pojasnivši da ga saslušava tužilac koji će mu dati informacije o hapšenju. Vidović je navela kako nije kontaktirala sa svojim branjenikom, ali da je angažovala advokate u Švicarskoj koji će ga zastupati.

Ni institucije BiH još uvijek ne znaju razloge Orićevog hapšenja. Za BIRN-Justice Report u Ambasadi BiH u Švicarskoj su rekli da je u toku sastanak Švicarskog ministarstva pravde i policije, te da bi nakon toga trebali imati više informacija.

Zvaničnu obavijest o hapšenju i razlozima nisu dobili ni Interpol Sarajevo, ni Ministarstvo pravde BiH.

“Ministarstvo pravde BiH je putem Interpola zatražilo informaciju o razlozima hapšenja pomenute osobe, ali od Švajcarskih vlasti još uvijek nismo dobili nikakav odgovor”, kazala je Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde.

U ovoj instituciji su potvrdili da je potjernica koja je za Orićem bila raspisana početkom prošle godine povučena, te da “nijedna članica Interpola po takvoj optužnici u vezi sa djelom koje je bilo predmet te potjernice ne bi mogla lišiti slobode navedenu osobu”.

“Generalni sekretarijat Interpola je od svih ostalih zemalja članica Interpola zatražio da iz svojih nacionalnih baza podataka izbrišu sve informacije koje su registrovali na osnovu ovih potjernica, te podsjetio da se dalja saradnja u tim predmetima ne može odvijati kanalima Interpola, jer ne bi bila u skladu sa pravilnicima i Statutom Interpola”, kazali su i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Orić je 10. juna uhapšen u Švicarskoj po Interpolovoj potjernici koja je raspisana na zahtjev Srbije. U srbijanskom Ministarstvu pravde ni danas nisu mogli reći da li će tražiti Orićevo izručenje i po kojoj potjernici je uhapšen.

Hapšenje se desilo u Švicarskoj gdje je Orić išao da obilježi 20. godišnjicu od počinjenja genocida u Srebrenici. Zajedno s njim je bio i načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je potvrdio da je pretresen zajedno s Orićem.

U Srbijanskom tužilaštvu jučer su potvrdili da je Orić uhapšen po njihovoj potjernici, te da se sumnjiči za ratni zločin počinjen u selu Zalazje kod Srebrenice.

Orića, bivšeg komandanta 28. Divizije Armije BiH, Haški tribunal je 2008. godine oslobodio krivice za zločin počinjen u Srebrenici.