Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žene u crnom: Srbija kad ugleda sebe u ogledalu vidjet će Srebrenicu (FOTO)

zene u crnom (6)

U okviru obilježavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici Žene u crnom su danas ispred zgrade Predsjedništva Srbije održale mirovnu akciju ’’11 jul – Dan sećanja na genocid u Srebrenici – Proglasite!”

Kako javlja Anadolu Agency (AA), tokom mirnog protesta i scenskom akcijom „Pogledaj se Srbijo! 20 godina – 20 ogledala“ poručeno je da Srbija mora da se pogleda u ogledalu i da se suoči sa sopstvenim odrazom u njemu, kako je rečeno sa onim svojim ružnim licem koje pokušava da sakrije, zaboravi, potisne, porekne.

Predsjednica Žena u crnom Staša Zajović je rekla da Srbija kada se pogleda u tom ogledalu vidi ružno lice, koje i država i društvo želi da prikrije i porekne.

„Srbija kad ugleda sebe u ogledalu vidjet će Srebrenicu. U ogledalu se ogleda prošlost, prošlost koja traje kao i sadašnjost zato što se sadašnjost produžava u ponižavanju žrtava u Srebrenici jer se njihove patnje u vidu nestalih, ponižavanja nastavljaju“, istakla je Zajović.

Ona je upitala da li je moguće graditi zajedničku budućnost uz negiranje i relativizovanje genocida u Srebrenici.

Istakla je da je čin odlaska u Srebrenicu jako važan i da posjeta predsjednika i premijera Srbije ne bi smjela da ih amnestira od onog šta su činili devedesetih godina.

„To znači da moraju javno da priznaju odgovornost Srbije za genocid u Srebrenici“, ocjenila je predstavnica Žena u crnom i podsjetila da je Srbija, kako je kazala, jedina zemlja članica UN-a koja je prekršila konvenciju o genocidu.

Prema njenim riječima činovi izvinjenja koji nisu praćeni konkretnim djelima predstavljaju vrijeđanje žrtava i organizacija iz NVO koje se postojano odnosi prema žrtvama Srebrenice.

„Ova država i njeni predstavnici nemaju političku volju, a nemaju ni moralni kapacitet da uvaže bol i dostojanstvo žrtava u Srebrenici. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici predstavljao jedan važan korak ka uspostavljanju dobrosusedskih odnosa i pravednog mira u regiji“, kazala je Staša Zajović i najavila nastavak akcije.

Žene u crnom su danas predale nadležnim institucijama Srbije, Skupštini i Vladi otvoreno pismo da 11. jula proglase u Srbiji kao „Dan sjećanja“.

Tokom skupa ispred zgrade Predsjedništva Srbije nije im omogućeno da to pismo predaju odmah, već na „drugoj adresi“.

Žene u crnom su ponovo pozvale predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da se odrekne četničke titule „vojvoda“ koja mu je dodijeljena na Romaniji za vrijeme rata u BiH.

Hapšenjem Orića se relativizuje genocid u Srebrenici

Izabela Kisić iz Helsinškog odbora je ukazala da je danas, sjećanje na Bošnjake koji su ubijeni jedna od osnovnih vrijednosti EU i da „Srbija bez priznanja genocida i sjećanja na žrtve neće nikada biti evropska zemlja niti će Evropa biti u Srbiji“.

„Danas se u Srbiji koriste različiti eufemizmi za taj stravični zločin, za genocid u Srebrenici. Time se dalje ponižavaju žrtve i stratezi genocida koristili su eufemizme kada su sprovodili genocid u julu 1995. godine. Velika odgovornost je i u Srbiji“, istakla je ona i podsjetila da je veliki broj javnih preduzeća iz Srbije, kao što su razni autobuski prevoznici, učestvovali u sprovođenju genocida.

Ona je ocjenila da je „strašno“ da i tužilac u Srbiji koristi razne eufemizme, a ne riječ genocid i da to određuje pravac politike u Srbiji.

Izrazila je očekivanje da će srbijanski zvaničnici i poslanici u parlamentu i dalje nastojati da odbiju rezoluciju o genocidu ali i da će organizacije civilnog društva nastojati da ih uvjere zašto je to važno za Srbiju.

„Nisam optimista, s obzirom da je vladajuća stranka bila veoma aktivna u to vrijeme i da je ideologija u to vrijeme koju su čelni ljudi te stranke provodili bila podstrek za genocid“, odgovorila je Kisić na pitanje da li će uspjeti ove godine da uvjere vlasti da donesu rezoluciju o genocidu.

Na pitanje da li je hapšenje Nasera Orića na neki način povezano sa eventualnim odlaskom srbijanskih zvaničnika u Srebrenicu, nije željela da govori.

„Time se relativizuje genocid u Srebrenici“, kratko je naglasila Kisić.

Miran protest je protekao bez incidenata i uz brojno prisustvo policije, piše Anadolu Agency.