Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Energa 2015“: Britanci i Česi traže partnere za 17 firmi

energa (1)

Posebnu pažnju brojnih posljetitelja 5. Međunarodnog specijaliziranog sajma energetike “Energa 2015“, koji se održava u Tuzli od 9. do 12. juni, privlače kolektivni izlagački prostori ambasada Velike Britanije i Republike Češke.

U saradnji sa spomenutim ambasadama na “Energi“ se predstavilo 17 firmi, koje u BiH i zemljama regiona traže partnere i potencijalne kupce ili korisnike usluga ili proizvoda koje nude.

U Velikoj Britaniji, koja je prošle godine bila drugi najveći strani investitor u BiH, zahvaljujući upravo energetskom sektoru, evidento postoji interes za obast koju tretira “Energa“.

-Na sajmu predstavljamo 12 britanskih kompanija iz oblasti energije i srodne industrije od kojih neke već posluju u Bosni i Hercegovini, dok druge to tek namjeravaju. Ove firme kroz ovaj vid prezentacije pokušavaju da pronađu potencijalne partnere iz konkretnih oblasti energije i srodnih industrija – rekao je Emir Šabić iz Ureda za trgovinu i investicije pri Ambasadi Velike Britanije u BiH.

Dodao je da su zadovoljni posjetom, prvenstveno zbog toga što posjetioci dolaze ciljano, po konkretne informacije.

-Pretežno se radi o inicijalnom upoznavanju interesenata za britanske kompanije – istakao Šabić.

Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik, na čijem štandu se prezentira pet firimi iz te zemlje, prvi dojmovi su jako pozitivni.

Prema njegovim riječima, “Energa“ pruža dobru priliku poduzetnicima iz BiH i inostranstva, da na jednom mjestu pronađu partnere iz specijalizirane privredne oblasti i ostvare vrijedne kontakte.

-Energetika je izuzetna privredna grana u Češkoj Republici koja izvozi i proizvodi energiju, bitan resurs za našu budućnost. Mogućnosti za saradnju privrede Republike Češke i BiH u oblasti energetike su velike, a naša zemlja sigurno može ponuditi dosta proizvoda i usluga koje mogu unaprijediti razvoj ove oblasti u BiH – poručio je Skalnik.

U Češkoj Republici, što s ponosom ističu na njihovom prezentacijskom štandu, posebna pažnja se pridaje proizvodnji električne energije iskorištavanjem sunčevih zraka, korištenjem vjetra i biomase, a svoje iskustvo iz ove oblasti rado bi prenijeli i na ove prostore.

-Češke firme koje učestvuju na sajmu, već prvog dana su imali nekoliko zapaženih sastanaka i dogovora sa potencijalnim partnerima, tako da ne sumnjam da će između njih i ovdašnjih firmi doći do buduće saradnje. Tome u prilog ide i to što su bilateralni odnosi Češke i BiH na izuzetnom nivou – istakao je ambasador Skalnik.

Program “Energa“ specijalizirani privredni događaj koji objedinjuje sajamsku postavku i konferencijsko-prezentacijske sadržaje iz oblasti energetike i srodnih djelatnosti, svečanom dodjelom priznanja zavšava sutra, saopćeno je iz Programa “Energa 2015“ .