Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Vijesti

Protest “Žena Srebrenice” u Tuzli: Bit će strašno ako Orića isporuče Srbiji (FOTO)

11/06/2015

Uoči svake godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici dešavaju se stvari koje nas šokiraju, a najnovija je hapšenje Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice po nekoj potjernici Interpola koja, najvjerovatnije, i ne postoji. Sve to se radi dirigovano iz centrala u Srbiji, a ako Orića isporuče toj zemlji, to će biti strašno, izjavila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” tokom današnjeg mirnog protesta u centru Tuzle.

“Informacija o hapšenju nas je veoma pogodila. Sa prijateljima iz Italije obilazili smo mjesta stradanja u Srebrenici i okolini i kada smo se vratili čuli smo šta se desilo u Švicarskoj. Ogorčeni smo zbog Orićevog hapšenja, a o njegovom eventualnom izručenju Srbiji ne želimo ni razmišljati. Iz te zemlje ga stalno prozivaju i ne kriju da im smeta to što je iz Haškog tribunala izašao kao slobodan čovjek”, naglasila je Ćatić.

[quote_box_left]Tokom protesta Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” podsjetila je na situacije sa kojima se povratnici u Republiku Srpsku suočavaju poput hapšenja i pretresanja, a istakla je da se slične stvari dešavaju svake godine uoči 11. jula.[/quote_box_left]

Tokom današnjeg protesta, koji se inače održava svakog 11. u mjesecu kao podsjetnik da se u Srebrenici dogodio genocid, Ćatić je podsjetila sa kakvim se dešavanjima suočavaju povratnici u Republiku Srpsku i u Podrinje.

“Stanje je haotično i trpimo velike pritiske Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Tamo nije jednostavno živjeti, a u zadnje vrijeme nam upadaju u kuće, pretresaju nas i privode. Osim ovoga, mi smo bili i protiv sporazuma o izručenju optuženih i osuđenih za krivična djela potpisanog između Srbije i Bosne i Hercegovine, jer koga je to Srbija izručila i kome? Samo se izručuju ljudi koji su branili BiH”, kazala je Ćatić.

Tokom današnjeg protesta na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici postavljena je izložba fotografija i dokumenata Arhiva Tuzlanskog kantona pod nazivom “Srebrenica – Da se ne zaboravi”, kao i “Bosfamovi” ručno tkani tepisi koji nose poruke o genocidu i stravičnim zločinima počinjenim u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u julu 1995. godine.

Također, Adin Huremović, prosvjetni radnik iz Tuzle, pozvao je sve građane da se narednog mjeseca pridruže šetnji za sjećanje na ubijene u genocidu.

“Ne želimo praviti paralelni Marš mira, ali 10. jula sa građanima Tuzle poći ćemo u mirnu šetnju gradom, a preći ćemo 8.372 metra, odnosno po jedan metar za svaku ubijenu srebreničku žrtvu”, izjavio je Huremović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.