Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavak akcije “List”: Zaplijenjeno oko 1.800 kilograma duhana

Oduzet duhan

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i uz pomoć policijskih službenika MUP-a RS, izvršili pretrese na tri lokacije na području općine Bosanski Šamac.

Radi se o nastavku operativne akcije usmjerene na razbijanje dobro organizovane grupe koja se već duže vrijeme bavi nedozvoljenom trgovinom duhana, čiji pripadnici se bave nezakonitom trgovinom, preradom i distribucijom duhana i duhanskih proizvoda na način da su nabavljali duhan u listu, zatim takav duhan nezakonito rezali i stavljali u promet suprotno načinu propisanom poreznim zakonodavstvom BiH.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto 320 kg sječenog duhana, 320 kg stripsa (fabrički obrađenog duhana), 980 kg duhana u listu, 180 kg korijena duhana, tri mašine za rezanje duhana, tri telefona i SIM kartice koje koriste osumnjičeni, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Vrijednost zaplijenjenog duhana izuzetno je velika, a prema važećem zakonodavstvu i propisima, prodajom svakog kilograma duhana na crnom tržištu vrši se utaja od blizu 100 KM akciza i poreza te se prouzrokuje šteta državi, budžetu i svim građanima BiH.

Akcija kodnog naziva „List“, pokrenuta je 2015. godine, a tokom 2016. i 2017. godine poduzete su dalje aktivnosti radi otkrivanja i krivičnog procesuiranja osumnjičene organizovane grupe koja je krijumčarenjem i rasparčavanjem više tona rezanog duhana radi dalje prodaje, na koji nisu plaćeni porez ni akcize a koji je prodavan na više lokacija širom BiH, oštetila budžet Bosne i Hercegovine za milionske iznose.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda KZ-a BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.