Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studentice iz BiH primljene na prestižni Centralno-evropski univerzitet

dzeneta111
Dženeta Begić

Dženeta Begić i Emina Bašić, studentice četvrte godine Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), nedavno su dobile pismo kojim su primljene na prestižni Centralno-evropski univerzitet (CEU) u Budimpešti.

Odlični akademski uspjeh i vannastavne aktivnosti ovih mladih djevojaka su im pomogli da obogate svoje biografije i dobiju pune stipendije na CEU-u.

Dženeta Begić i Emina Bašić, poput mnogih drugih studenata IUS-a, koji su na drugom i trećem ciklusu studija dobrim univerzitetima širom svijeta, dobile su priliku nastaviti svoje školovanje na prestižnom univerzitetu u inostranstvu.

“Učestvovala sam u velikom broju aktivnosti izvan univerziteta, uključujući debate, seminare i konferencije na temu ljudskih odnosa, te gorućih tema koje su unaprijedile moje vještine liderstva, pregovaranja, i javnog nastupa. Prošlog ljeta, predstavljala sam svoju zemlju na Human Rights Academy u Kopenhagenu kao stipendista Humanity in Action“, rekla je Dženeta.

Također, ona je bila i na razmjeni na Univerzitetu u Dejtonu tokom treće godine fakulteta, što je za nju bilo jako važno. “Za stipendiju Dayton Peace Accords 2015. godine bila sam odabrana na osnovu svojeg iskustva i akademskih postignuća. Ta stipendija mi je omogućila da studiram godinu dana na Univerzitetu u Dejtonu i da predstavljam BH omladinu na konferenciji povodom 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma”, dodala je.

Emina Bašić

Emina, koja je radila u mnogim nevladinim organizacijama, naglašava značaj međunarodnog okruženja na u kojem studira, a koje je za njeno razumijevanje politike bilo jako značajno. “Multikulturalno okruženje koje nudi IUS bilo je jako značajno, naročito za moj predmet studija. Imali smo priliku podijeliti lična iskustva o političkim sistemima u različitim zemljama. Prijateljska atmosfera između studenata i akademskog osoblja učinila je da se osjećamo kao jedna velika porodica”, rekla je Emina.

“Imala sam priliku akumulirati mnogo teoretskog i praktičnog znanja na polju međunarodnih odnosa i odnosa sa javnošću, što je definitivno odigralo najznačajniju ulogu za moju karijeru u budućnosti. Tokom studija na Univerzitetu u Dejtonu, uspjela sam dobiti sve desetke. To je dokaz da sam na IUS-u zaista imala priliku učiti na naprednom nivou u toku prve dvije godine studija, budući da sam bila u vrhu svoje klase kao strani student u stranoj zemlji”, rekla je Dženeta.

Emina, koja je također provela godinu dana kao student na razmjeni, dodala je: “Provela sam semestar u Istanbulu kao student na razmjeni Erasmus+ i doživjela nezaboravne trenutke sa studentima i profesorima iz svih krajeva svijeta. Ovo iskustvo mi je bilo prilika da uporedim IUS sa jednim od najboljih univerziteta u Turskoj. Bez ikakve dvojbe mogu konstatovati da IUS pruža odlično obrazovanje koje će vas svuda u svijetu učiniti ponosnima”.