BiH

Održan sastanak

Nastavak aktivnosti na jačanju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo

21/04/2021

Angažman savjetnika Larsona u Uredu posebno ohrabruje, jer je on kroz svoj dosadašnji rad mnogo učinio za građane Bosne i Hercegovine, odlučno se suprotstavljajući raznim oblicima kriminala

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić i viši savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu Erik Larson održali su sastanak povodom nastavka aktivnosti na jačanju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo.

Okerić je naveo da je korupcija „rak-rana“ cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva i da se toj pošasti potrebno suprotstaviti, prije svega, političkom opredijeljenošću i na institucionalan način. Naglasio je veliki značaj kontinuirane podrške međunarodnih institucija, posebno Američke ambasade u BiH, u provođenju antikoruptivnih aktivnosti.

Angažman savjetnika Larsona u Uredu posebno ohrabruje, jer je on kroz svoj dosadašnji rad mnogo učinio za građane Bosne i Hercegovine, odlučno se suprotstavljajući raznim oblicima kriminala.

– Živimo za dan kada će ovaj model biti primijenjen na svim nivoima vlasti širom Bosne i Hercegovine, kako bismo unaprijedili vladavinu prava koja je centralna kategorija države i uprave. Samo se zakonskim propisivanjem antikoruptivnih mehanizama mogu postići trajni željeni efekti – rekao je Okerić.

Neki su zakoni, kako je dodao, već doneseni 2019. godine, poput Zakona o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika ili propisa kojima su uspostavljeni registri zaposlenih i imenovanih lica u Kantonu Sarajevo, a neki su već spremni da se stave u proceduru, poput Zakona o prevenciji i borbi protiv korupcije.

– Taj će zakon sadržavati propise o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja, zatim zaštitu prijavitelja korupcije (zviždača), a u pripremi je i nova uredba o dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i udruženjima iz budžeta KS. Dodatni iskorak u transparentnosti su i uspostavljeni online registri poticaja razvoja male privrede, podsticaja u poljoprivredi, kao i transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta Kantona Sarajevo – dodao je Okerić.

Podsjetio je da se mnogostruko vraća svaka marka uložena u izgradnju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo. Sprečavanjem nezakonitog odlijevanja novca iz budžeta i kvalitetnim nadzorom nad implementacijom projekata akumuliraju se novčana sredstva u budžet koja će isključivo koristiti građanima.

– Zato je borba protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava naše trajno opredjeljenje i postavljena je u vrh prioriteta skupštinske većine u Kantonu Sarajevo. Nastavljamo još odlučnije – zaključio je Okerić.

Kafedžić je najavio izradu nacrta zakona o prevenciji i borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, koji će izraditi Ured i koji će sadržavati, između ostalog, zaštitu prijavitelja korupcije, ali i odredbe koje se odnose na viši stepen odgovornosti javnih dužnosnika u Kantonu Sarajevo.

Larson je rekao da Američka ambasada podržava sve antikorupcijske procese u Kantonu Sarajevo i da je Sarajevo primjer kako treba organizovati sistemsku borbu protiv korupcije, te da on, kao savjetnik u Uredu, upravo radi na sistemskim antikorupcijskim rješenjima. Larson je izrazio svoju želju i očekivanja da i drugi kantoni slijede primjer Kantona Sarajevo u kreiranju i implementaciji sistemskih antikorupcijskih rješenja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.