BiH

Radovi počeli u oktobru

Nastavak uređenja korita Vrbasa u Bugojnu

15/07/2021

Dosadašnju saradnju Agencije za vodno područje rijeke Save i Općine Bugojno pozitivnom je ocijenila i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, saopćeno je iz te agencije

Predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović boravili su u Bugojnu, na poziv načelnika te općine Hasana Ajkunića.

Razgovarano je o regulaciji korita rijeke Vrbas. U toku su radovi od Rudničkog do mosta u naselju Gračanica dužine 1450 metara. Riječ je o projektu vrijednom 150 hiljada KM.

– Mještani Gračanice, naselja gdje su radovi na regulaciji u toku, tražili su dodatno proširenje korita Vrbasa. Stručne ekipe AVP Sava su obišle teren. Novac bi bio osiguran rebalansom, a nakon provedene procedure i ukoliko dozvole vremenski uvjeti, radovi bi mogli početi u oktobru, rekao je direktor AVP Sava Sejad Delić.

Obale Vrbasa nizvodno od mosta u Gračanici su niske i obrasle vegetacijom, što uzrokuje smanjenje propusne moći samog korita, odnosno plavljenje okolnog zemljišta. Potvrdile su to stručne službe AVP Sava prilikom obilaska terena. Općina Bugojno zadužena je za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Dužina toka Vrbasa kroz općinu Bugojno je 22 kilometra. Projektima uređenja korita i obala ove rijeke do sada je obuhvaćeno 11 kilometara. Za te namjene uloženo je više od šest miliona KM.

Dosadašnju saradnju Agencije za vodno područje rijeke Save i Općine Bugojno pozitivnom je ocijenila i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, saopćeno je iz te agencije.

– Puno toga je urađeno na ovom području. Dobra saradnja uspostavljena proteklih godina rezultirala je zaštitom riječnog korita na mjestima gdje su plavljenja bila česta. Vjerujem da će ovakvi projekti biti nastavljeni – rekla je Mahmutbegović.

Potpredsjednica Federacije BiH je i današnji sastanak na kojem je razgovarano i o budućim projektima, ocijenila uspješnim.

– Želja nam je da imamo potpuno uređeno korito Vrbasa. Dostavićemo Agenciji za vodno područje rijeke Save prijedloge za naredne projekte – kazao je načelnik Hasan Ajkunić.

Oko 1,3 miliona KM Agencija za vodno područje rijeke Save uložit će ove godine u uređenje korita na području Srednjobosanskog kantona.

Osim u Bugojnu, uređenje korita Vrbasa narednog mjeseca počinje i u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Sanacija korita Vrbasa planirana je i u MZ Vinac. Vrijednost investicije je 100 hiljada KM. U toku je provođenje procedure i za uređenje obala na Plivi u Jajcu. Riječ je o projektu vrijednom 700 hiljada KM.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.