Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavlja se sankcioniranje odlazaka bh. državljana na strana ratišta

BiH

tutmic

Nakon izrečene pravomoćne presude kojom je Mehmed Tutmić osuđen na četiri godine zatvora, zbog pripadnosti organiziranoj terorističkoj grupi i sudjelovanja na stranim ratištima Sirije i Iraka, broj pravomoćno osuđenih državljana BiH za odlaske na strana ratišta i pridruživanje strukturama tzv. „ISIL“-a, dostigao je 23 osuđene osobe. Oslobađajućih presuda nije bilo, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

To tužilaštvo zadovoljno je pravomoćnom i potvrđenom osuđujućom presudom za optuženog Mehmeda Tutmića, koji je za kaznena djela u vezi s terorizmom i terorističkim aktivnostima, osuđen na četiri godine zatvora.

Tom presudom, u protekle tri godine, 23 osobe su pravomoćno osuđene za kaznena djela u vezi s odlascima na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. „ISIL“-a. Niti jedan optuženik, protiv kojeg je optužnicu podiglo Tužilaštvo BiH nije oslobođen krivnje, što ukazuje na kvalitet rada i temeljit i profesionalan rad tog tužilaštva i partnerskih agencija.

Taj podatak značajan je i s aspekta prevencije, jer pokazuje da će osobe koje se odluče za počinjenje navedenih kaznenih djela, biti otkrivene i procesuirane, kao i da policijske, sigurnosne i pravosudne institucije BiH imaju kapacitete da se suprotstave terorizmu, ističu iz Tužiteljstva BiH.

Za odlaske na strana ratišta i povezana kaznena djela, izrečene su pravomoćne kazne u ukupnom trajanju od oko 50 godina zatvora.

U odnosu na broj predmeta, pravosuđe Bosne i Hercegovine, najefikasnije je u regionu, kada je u pitanju otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela koja imaju veze s terorizmom i značajan je partner u okviru globalne borbe protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.