Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro novi postupak protiv ISIL-ovca Mehmeda Tutmića

BiH

tutmic

Protiv Mehmeda Tutmića, koji je ranije pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora jer je boravio na sirijskom ratištu, 11. augusta će pred Općinskim sudom u Zenici početi postupak zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona navode da je protiv Tutmića potvrđena optužnica za ovo krivično djelo, prenosi Birn.

Tutmić je optužen da je tokom augusta 2016. godine u mjestu Orahovica u kući i pomoćnim objektima držao automatsku pušku “kalašnjikov” i više od 800 metaka, ručni raketni bacač i četiri granate, 10 električnih detonatorskih kapisli, sedam komada sporogorećeg štapina, nekoliko trotilskih metaka, ručnu bombu, te okvire za municiju.

Oružje i municiju su, prema optužnici, sredinom augusta 2016. pronašli i oduzeli službenici Policijske uprave Zenica prilikom pretresa objekata koji su rađeni po naredbi zeničkog Opštinskog suda.

Sud BiH je pravosnažno na četiri godine osudio Tutmića jer je 17. jula 2013. godine vozilom, preko teritorije Srbije, doputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, u namjeri da se bori na strani terorističke grupe “Islamska država”.

Tutmić se sa stranog ratišta vratio u BiH 11. augusta 2014. godine, a optužnica ga tereti da je postao pripadnik i pružao pomoć terorističkoj grupi.

Prvobitno je bio optužen u predmetu sa Enesom Mešićem i drugima, ali se nalazio u bjekstvu 14 mjeseci, te je za njim bila raspisana potjernica, a nakon što se nije odazivao na više poziva za izjašnjenje o krivci pred Sudom BiH, po kojoj je i uhapšen u novembru 2016. godine.

Tokom postupka u Sudu BiH svjedoci su rekli da je Tutmić za vrijeme bjekstva skupljao oružje i municiju.