Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Nastavlja se suđenje Novaliću i ostalima, očekuje se svjedočenje pravobranioca Jakova Durića

Na Sudu BiH nastavlja se ročište u predmetu “Respiratori”
10.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu "Respiratori" gdje se na optuzenickoj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novalić i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fadil Novalic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na prethodnom ročištu Tužilaštvo BiH priložilo je veliki broj materijalnih dokaza među kojim i dva ugovora, jedan firme iz Srbije “Sinofarm”, a drugi firme iz Rijeke “Eksotrejd”, a na osnovu kojih je vidljivo da je kupovina respiratora “ACM 812 A” ugovarana po duplo manjim cijenama

Pred Sudom BiH za danas je zakazan nastavka suđenja predsjedniku Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim za spornu nabavku respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM.

Kako je najavljeno na prethodnom ročištu, 16. februara, danas bi Tužilaštvo trebalo da pozove pravobranioca Jakova Durića da se izjasni o eventualnom postavljanju imovinskopravnog zahtjeva.

Na prethodnom ročištu Tužilaštvo BiH priložilo je veliki broj materijalnih dokaza među kojim i dva ugovora, jedan firme iz Srbije “Sinofarm”, a drugi firme iz Rijeke “Eksotrejd”, a na osnovu kojih je vidljivo da je kupovina respiratora “ACM 812 A” ugovarana po duplo manjim cijenama.

Među priloženim dokazima Tužilaštva je i mišljenje Federalnog pravobranilaštva koje je utvrdilo da raskid ugovora između Federalne uprave civilne zaštite i firme “Srebrena malina” nije moguć jer uplaćenih 10,5 miliona nije bilo obezbijeđeno, te nije postojala mogućnost da se novac vrati. Novac je uplaćen prije isporuke respiratora.

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja te primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Suđenje će biti nastavljeno u 9.00 sati.