Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavlja se pad kamatnih stopa u FBiH

BiH

01

U proteklim godinama finansijske afere te propast pojedinih banaka potresle su manji bh. entitet Republiku Srpsku, a kako bismo saznali da li se nešto slično može desiti i u Federaciji BiH, kontaktirali smo Agenciju za bankarstvo FBiH.

Kako su za Fokus.ba istakli iz ove agencije, stabilnost bankarskog sektora u FBiH zadržana je tokom 2015. i 2016. godine, a nastavljen je i trend pada kamatnih stopa.

“Materijalizacija rizika u nekoliko manjih banaka u RS nije značajnije uticala na stabilnost bankarskog sektora u FBiH, koji je i dalje adekvatno kapitaliziran i likvidan”, naveli su za Fokus.ba iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Ipak, kako dodaju, poslovanje bankarskog sektora se već duži period odvija u nepovoljnom okruženju i u uvjetima stagnacije privrednog rasta i razvoja u zemljama EU zone.

“Nedovoljan ekonomski rast, teško stanje u realnom sektoru i brojni unutrašnji problemi uzrokovani političkim stanjem u zemlji, ograničeni pristup novim stabilnim izvorima finansiranja, negativno su se odrazili na stanje i perspektive bankarskog sektora. I pored svih negativnih uticaja, u 2016. godini zabilježeni su i pozitivni trendovi koji se ogledaju u rastu bilansne sume, kredita, depozita, a posebno štednje stanovništva, kao i poboljšanje profitabilnosti ukupnog bankarskog sektora”, naglasili su iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Dodaju da je u toku 2016. godine u Federaciji BiH, kao i u prethodne tri godine, nastavljen trend blagog pada efektivnih kamatnih stopa (EKS).

“Osnovni razlozi blagog, ali kontinuiranog pada EKS su primjena poslovne politike nižih kamatnih stopa u nekim bankama, zatim sve izraženije konkurencije na bankarskom tržištu FBiH, kao i općenito slaba potražnja za kreditima i s tim povezana restriktivnija kreditna politika banaka u procesu analize kreditne sposobnosti potencijalnih zajmoprimaca”, zaključili su iz Agencije za bankarstvo FBiH.