Nastavljen socijalni dijalog Vlade TK sa sindikatima (VIDEO)

BiH

vlada_tk_socijalni_dijalog

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona danas je nastavila pregovore sa sindikatima zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona radi zaključenja kolektivnih granskih ugovora za 2018.

Imajući u vidu skromna primanja zaposlenika koji plaću primaju iz budžeta Tuzlanskog kantona, premijer Gutić je i ovom prilikom izrazio spremnost Vlade da u Kantonalnom budžetu za 2018. bude planirano povećanje plaća za oko posto u bruto iznosu.

– Kao što smo to i ranije naglašavali, svjesni smo da su plate profesora i nastavnika, policajaca i uposlenika u upravi skromna, ali nažalost do ove godine nismo bili u situaciji da možemo razmišljati o njihovom povećanju. Posljednja finansijska kretanja daju nam optimizam da smijemo krenuti u taj projekat, ali opet s oprezom, jer ne smijemo doći u situaciju da ugrožavamo tekuću likvidnost budžeta – rekao je Gutić, dodajući da je to značajan iskorak u odnosu na prošlogodišnji kolektivni ugovor.

Dodao je da će, u zavisnosti od finansijskih kretanja tokom 2018., sagledati mogućnosti da donošenjem zakona na jedinstven način regulišu plaće svih zaposlenika koji naknade za rad primaju iz budžeta TK.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata TK Fahrudin Šahović naveo je da je nesporan napredak koji je ostvaren u proteklom periodu, a činjenica da za razliku od drugih kantona u TK nije bilo masovnih tužbi govori da su jednim dijelom i radnici svojim domaćinskim odnosom doprinijeli ostvarivanju tog napretka.

Sindikati su tom prilikom izložili i svoje zahtjeve koji, između ostalog, predviđaju povećanje plaće u znatno većem iznosu nego što je to Vlada planirala, a što bi, po riječima premijera Gutića i ministra finansija TK Jakuba Suljkanovića, dovelo do prevelikog opterećenja u budžetu za 2018. – ugrožavanja njegove tekuće likvidnosti i stvaranje dodatnog deficita.

S obzirom na razliku u zahtjevu, te neophodnost približavanja stavova, dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni iduće sedmice, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.