Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština entiteta

Nastavljena sjednica NSRS raspravom o učeničkom standardu, uvodi se Savjet roditelja

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Zakonodavni odbor NSRS je zaključio da postoji osnov za usvajanje Nacrta zakona o učeničkom standardu, kao i da je potrebno organizovati javnu raspravu u trajanju od 30 dana

Raspravom o Nacrtu zakona o učeničkom standardu započet je današnji nastavak desete redovne sjednice Narodne skupštine RS.

Ministarka prosvjete i kulture RS Željka Stojičić objasnila je da je razlog za donošenje ovog zakona usklađivanje sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ali i potreba za preciznijim uređivanjem ove oblasti.

-Predviđeno je uspostavljanje referalnog mehanizma i primjena programa mjera bezbjednosti i na ustanove učeničkog standarda – rekla je Stojčić.

Podsjetila je da je na snazi zakon iz 2012. godine, ali da je primjena pokazala da se određena zakonska rješenja trebaju preciznije, jasnije ili na drugačiji način urediti. Osim toga, kako tvrdi, predviđeno je jasnije definisano osnivanje privatnih ustanova učeničkog standarda, a novina je formiranje Savjeta roditelja, njegov sastav i djelovanje.

Zakonodavni odbor NSRS je zaključio da postoji osnov za usvajanje Nacrta zakona o učeničkom standardu, kao i da je potrebno organizovati javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

U nastavku sjednice nalazi se, između ostalog, Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne na prijedlog Nenada Stevandića, predsjednika NSRS.

Narodni poslanici juče su završili s raspravom o setu zakona po hitnom postupku kojima je predviđeno da Investiciono-razvojna banka RS može da obavlja unutrašnji platni promet, te da prima novčane depozite.

Dan za glasanje je danas, a ako se ne završi rasprava po svim tačkama dnevnog reda, sjednica će biti nastavljena u utorak, 9. jula.