Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica za terorizam protiv Edina Podgore

sud bih
Foto: Sud BiH

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH

Tužiteljica iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigla je optužnicu protiv Edina Podgore, rođenog 1973. godine u Zenici, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 18. aprila ove godine, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih ustavnih i društvenih struktura BiH, putem društvenih mreža emitirao video-snimak, u trajanju od nekoliko minuta, u kojem je uz korištenje hladnog oružja, upućivao prijetnje napadom na živote i fizički integritet osoba, poruke antisemitskog sadržaja i prijetnje napadom na život osoba koje je nazivao “kjafirima” (nevjernicima), navodeći da će izvesti napad koji će prenositi uživo.

Nakon emitiranja video-sadržaja, koji je od korisnika društvenih mreža pregledan više stotina puta, optuženi je lociran i lišen slobode na području Zenice, od policijskih djelatnika SIPA BiH, te je izvršen pretres objekata i prostorija koje je koristio.

Optuženi se tereti da je u cilju ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih ustavnih i društvenih struktura BiH, počinio teroristički čin prijetnjom da će napasti na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt i napasti fizički integritet osoba, čime je počinio kazneno djelo terorizam.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.