Nataši Kandić uručeno priznanje Univerzitata u Tuzli

BiH

natasa kandic

Dokumentiranje činjenica na ovim prostorima veoma je važno, a žrtve moraju dobiti moralnu i pravnu satisfakciju, te biti zapisane u udžbenicima. Nema zajedničkih istina, nego treba prihvatiti istinu i iskustvo svakog pojedinca i pojedinačne sudbine, poručila je Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo danas u Tuzli, javlja Anadolu Agency.

Kandić je povodom 39. godišnjice osnivanja i rada Univerziteta u Tuzli uručena plaketa za nepotkupljivu posvećenost istini, univerzalizam, humanizam i opći društveni progres.

˝Drago mi je zbog ovog priznanja, ali postavlja se pitanje imaju li smisla nagrade nakon svega što se dogodilo. Svako ima odgovornost, a ja sam pokušala da ostane što više dokumentacije i vrlo sam ponosna na to da u Bosni i Hercegovini postoje dvije organizacije koje se bave dokumentiranjem svega što se dešavalo. Iz Drugog svjetskog rata imamo malo zabilježenih činjenica. Nemamo sva imena žrtava u Jasenovcu, odnosno imamo 80.000 imena, pa u kontekstu tih stradanja, neki spominju 100.000, a neki milion ubijenih˝, izjavila je Kandić.

Ona smatra da ako dođe do formiranja regionalne komisije za dokumentiranje, to bi moglo dati nadu da se zločini više neće ponoviti.

Govoreći o vlastitom iskustvu, ova braniteljica ljudskih prava ističe da svašta doživljava, od uvreda do aplaudiranja.

˝Desi se da idem ulicom, a neko vikne: Evo izdajice! Ili npr. kada neki političar kaže da je na Kosovu ili u Vukovaru ubijeno na hiljade Srba, a ja im kažem da to nije tačno i suočim ga sa činjenicama. Namjerno je sročena politička poruka koja te tjera da pomisliš da si jedina protiv Srba. To i nije toliko bitno, jer ne može u ovoj borbi sve ni biti toliko lijepo, imajući u vidu to koliko se zlodjela desilo˝, ističe Kandić.

Prezentirajući svoje stavove o pokušajima pomirenja u regionu, Kandić navodi da čak ni evropske institucije i predstavnici u njima ne znaju šta to tačno znači.

˝Ako premijer Srbije dođe u Srebrenicu, ne praveći aferu od toga i pozdravivši žrtve ili ako tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dođu u Beograd, to nije pomirenje. Objektivno, priznanje odgovornosti i priznanje žrtava je jedino pomirenje, a bez priznanja drugih žrtava, nema priznanja ni vlastitih˝, zaključila je Kandić.