Zbog blokada iz RS-a

NATO očekuje program reformi početkom decembra, BiH ga još nije ni pripremila!

nato bih

Prva blokada postavljena kod imenovanja Komisije za NATO koju treba da potvrdi Vijeće ministara BiH. Šta su za Fokus.ba poručili iz sjedišta NATO-a u Briselu

Piše: A. DUČIĆ

Iako NATO od BiH očekuje da početkom decembra dostavi godišnji program reformi, dakle u narednih 15-ak dana, već je sada izvjesno da od toga neće biti ništa. Riječ je o obavezi BiH prema NATO-u budući da participira u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP).

Kako su za Fokus.ba kazali iz Ministarstva vanjskih poslova BiH novi program reformi za period 2020-2021 još uvijek nije u fazi pripreme.

– NATO očekuje da se isti dostavi početkom decembra, a za pretpostaviti je da će taj posao obaviti Komisija za NATO intregracijski proces koja još uvijek nije zvanično potvrđena od Vijeća ministara BiH, ali se očekuje da bi se ovaj rok mogao ispoštovati – optimistični su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Međutim da Komisija za NATO integracijski proces neće tek tako biti potvrđena u Vijeću ministara BiH postarali su se kadrovi SNSD-a s njihovim predsjednikom Miloradom Dodikom. Dodiku je, naime, odjednom sporan naziv Komisije koji kao takav postoji godinama. Kako je izjavio, smetu mu što se u nazivu ove komisije spominju integracije, a trebalo bi, prema njegovom mišljenju, saradnja.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH nam je rečeno da su mjesecima čekali odgovor od nekih institucija da se konačno formira ova komisija.

– Pripremljen je nacrt Odluke o uspostavljanju Komisije za NATO integracijski proces BiH i upućen nadležnim institucijama na mišljenje. Nakon prikupljenih pozitivnih mišljenja, nacrt Odluke je upućen u Generalni sekretarijat VM BiH u septembru na razmatranje i usvajanje. Od tada je zvanično bio uvršten na dnevni red samo 19. sjednice VM BiH od 29. oktobra 2020. godine. Međutim, nije razmatran još uvijek – kazali su nam iz Ministarstva vanjskih poslova.

No, čak i da Vijeće ministara na sljedećoj sjednici potvrdi komisiju sa nazivom kakvog ima godinama, te da ta komisija okonča program reformi, on mora ići na Predsjedništvo BiH gdje ga čeka naredna kočnica – Milorad Dodik.

Podsjetimo, krajem prošle godine u Predsjedništvu BiH desio se svojevrsni triler u vezi sa programom reformi. Nakon konstatnih blokada Dodika da se ovaj program usvoji i preda NATO-u, u konačnici je prelomljeno, te je program reformi usvojen, netom nakon imenovanja Zorana Tegeltija za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Tako nas ove godine očekuje po ovom pitanju očekuje još veća sapunica, uzmu li se u obzir nove blokade iz RS-a i to same komisije za koju se ranije bez problema dizali ruke.

Ministarstvo vanjskih poslova BIH smo upitali da li postoji korespondecija sa sjedištem u NATO-u u smislu neispunjavanja ili ispunjavanja obaveza iz postojećeg godišnjeg programa.

– MVP BiH je, u skladu sa uobičajenom praksom i u saradnji sa NATO sjedištem u Briselu i NATO stožerom u Sarajevu, od institucija uključenih u rad Komisije tražilo da do 20. septembra dostave informacije o stepenu realizacije aktivnosti iz tabelarnog dijela Programa reformi Bosne i Hercegovine za 2019-2020. godinu. Informacije su prikupljene i pripremljen je Izvještaj o realizaciji aktivnosti iz nadležnosti institucija BiH (tabelarni dio Programa reformi BiH 2019-2020), koji je, u skladu sa zakonskom procedurom, krajem oktobra poslat nadležnim institucijama na mišljenje. Prethodno su sve institucije uključene u ovaj proces dobile finalnu verziju dokumenta i dale saglasnost na isti. Nakon što pribavi mišljenja, MVP će Izvještaj uputiti Generalnom sekretarijatu VM BiH na usvajanje, kako bi isti proslijedilo Predsjedništvu BiH na dalju nadležnost – istaknuli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Iz sjedišta NATO-a u Briselu za Fokus.ba su naveli da nastavljaju komunikaciju odnosno savjetovanje sa vlastima BiH u u vezi s ovim pitanjima.

– NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Pozdravljamo doprinos BiH našoj euroatlantskoj sigurnosti, uključujući i u okviru Misije odlučne podrške koju vodi NATO u Afganistanu. NATO je prisutan u Bosni i Hercegovini putem sjedišta NATO-a u Sarajevu, koji obavlja niz zadataka, uključujući podršku reformama i izgradnju kapaciteta u okviru odbrambenih i sigurnosnih snaga, strukture i institucije BiH, pod kišobranom NATO-ovog Partnerstva za mir. Također smo održali snažan politički dijalog sa vlastima u BiH. Posvećeni smo pružanjem podrške Bosni i Hercegovini u provođenju reformi, kao i već duge godine, jer su saveznici posvećeni stabilnoj i sigurnoj Bosni i Hercegovini, širem i zapadnom Balkanu – rekli su za Fokus.ba iz NATO-a.