Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

NATO od BiH traži da plati pola miliona KM više za smještaj u zgradi “Z” u Briselu

Nova zgrada NATO Brisel2

Cifra participacije naše države u koju je preseljena Misija BiH pri NATO-u porasla je sa prvobitnih 1.106.000 KM na 1.628.419 KM

Pred Vijećem ministara BiH uskoro će se naći odluka prema kojoj će država morati odobriti dodatnih 522.419 KM radi učešća za smještaj u novoj zgradi “Z” u Briselu, saznaje Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ

Tako je, prema odluci, cifra participacije naše države u koju je preseljena Misija BiH pri NATO-u porasla je sa prvobitnih 1.106.000 KM na 1.628.419 KM. Ova informacija za naš portal potvrđena je i u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Naime, države članice NATO-a su donijele odluku da se NATO sjedište u Briselu preseli u novu zgradu tokom 2016/17 godine. Također su NATO članice odlučile i da države partneri, kako aspiranti tako i ostale, premjeste u zgradu “Z”, kako su je nazvali, a da se prostorije koje su iznajmljivane u tom trenutku vrate stvarnim vlasnicima.

“Prema prvoj okvirnoj procjeni za sve partnere, rekonstrukcija je trebala koštati 7,9 miliona eura koju će finansirati NATO, a zemlje partneri refundirati te troškove u skladu sa veličinom prostora koji će koristiti. Po toj raspodjeli, BiH je je trebala kontribuirati 564.738 eura, odnosno 1.106.000 KM koje su predviđene da su uplate u ratama. U skladu sa navedenim Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH usvojilo Odluku o odobrenju višegodišenjeg projekta preseljenja misija država-partnera NATO i zgradu”, kazao nam je Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kako je naglasio, krajem 2019. godine Ured za projektovanje i preseljenje NATO sjedišta informisao je sve države partnere o novoj procjeni troškova renoviranja, pa su shodno tome i povećani troškovi za BiH na ukupan iznos od 832.597 eura, što je značilo i povećanje u odnosu na ranije odobrena sredstva u iznosu od 522.419 KM.

“Na osnovu tih dešavanja, Ministarstvo je sačinio prijedlog izmjene i dopune prethodne odluke Vijeću ministara kako bi se povećao iznos namijenjen za ovu namjenu. Plaćanje je predviđeno u trogodišnjem periodu, a tokom 2019. ova naša obaveza nije ispoštovana, odnosno došlo je do kašnjenja radi kasnog usvajanja budžeta institucija BiH, koje se desilo u zadnjim danima decembra prošle godine”, rekao nam je Regoje.

On ističe da je Misija BiH pri NATO-u 26. marta 2020. godine zvanično počela sa korištenjem novih prostorija u zgradi “Z”.

Inače, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je 28. maja 2015. Godine Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta „Preseljenje misija država partnera NATO-a u zgradu ‘Z’ u Briselu.