Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHRT

Šeranić: Nije isključeno ponovno uvođenje mjera

Alen-Seranic

Šeranić napominje da situacija nije alarmantna sve dok su u većini pacijenti s blažom kliničkom slikom koji mogu da se izbore sa virusom kod kuće

Privatna okupljanja i neodgovorni pojedinci doveli su do pogoršanja epidemiološke situacije i trocifrenih brojeva novozaraženih na dnevnoj razini, ocjenio je ministar zdravlja i socijelne zaštite RS Alen Šeranić u razgovoru za BHT1 uživo, ne isključujući mogućnost ponovnog uvođenja vanrednog stanja.

“Pratimo stanje na terenu i na osnovu toga organiziramo sistem preventivnih mjera. Naravno da nove mjere mogu biti samo u skladu s onim koje smo prethodno imali. Ako pogledate kako to rade zemlje u regiji, kao što je Češka, Slovačka… kao što je Francuska sa proglašenjem vanrednog stanja. Ne kažem da ćemo i mi sad proglasiti izvanredno stanje, ali to je uvijek na stolu u Institutu”, rekao je.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite napominje da je opredjeljenje RS-a da prati lokalne zajednice i na osnovu toga reagira.

“Posljednji zaključak Štaba je da su lokalne zajednice dužne da uvode restriktivne mjere, ako primjete pogoršanje epidemiološke situacije. Ako vidimo da ne rade svoj posao, naravno da ćemo mi djelovati.”

Šeranić napominje da situacija nije alarmantna sve dok su u većini pacijenti s blažom kliničkom slikom koji mogu da se izbore sa virusom kod kuće, odnosno, čije liječenje ne zahtjeva bolničku njegu.

“Za slučaj pogoršanja epidemiološke situacije, mi smo obezbjedili dodatne bolničke kapacitete u Banjaluci, Bijeljini i Foči. Ojačali smo jedinice intenzivne njege u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, i obezbjedili ličnu zaštitnu opremu medicinskom osoblju za narednih šest mjeseci. Na prvom mjestu nam je bezbjednost zdravstvenih radnika od kojih zavise i pacijenti”, rekao je.

Prema njegovim riječima, nošenje zaštine maske na otvorenom u Republici Srpskoj i dalje će ostati samo preporuka, ali ne obveza, iako se ovaj vid prevencije u prethodnih osam mjeseci pokazao kao najjeftiniji i najdjelotvorniji.

“Ono što smo radili proteklih šest-sedam mjeseci jest ponavljanje onih najjeftinijih mjera, jer zdravlje polazi od pojedinca”, kaže Šeranić i dodaje kako osim pojedinačnih postoje i opće mjere.

Po njegovom mišljenju, trenutno se u RS-u zdravstveni radnici bore, ali će trebati i novih kapaciteta.

“Uspjeli smo ojačati jedinice intenzivne mjere… osigurali smo zaštitnu opremu za idućih šest mjeseci, dat ćemo sve od sebe da zaštitimo zdravstvene radnike”, dodaje.

Na upit kada ćemo moći govoriti o kolektivnom imunitetu, Šeranić ističe da je prvo potrebno završiti određena serološka istraživanja na medicinskim fakultetima u Banja Luci i Istočnom Sarajevu.

“Potrebni su nam relevantni znanstveni podaci”, dodao je ministar. Nije, kaže, to stvar rokova, važno je u “narednom razdoblju imati validan i kvalitetan podatak”.

Na upit kada je moguće očekivati injekciju, ministar kaže da je to teško očekivati prije kraja ove godine.

“U medijima se govori o trećoj fazi kliničkih studija. Tek kad se završi ta faza možemo govoriti o samoj injekciji i njenoj efikasnosti”, kazao je Šeranić i dodao da nakon toga može krenuti masovna proizvodnja.

Zdravstveni radnici i osobe starije od 65 godina su, kaže on, prioritetni kada je u pitanju injekcija.

“Nakon tog ljudi koji obavljaju javne poslove – poštari, policajci, i tako dalje”, rekao je Šeranić.