Makerspace

Nauka spojila djecu različitih nacionalnosti u Srebrenici (FOTO)

FNA_111503

Osnovni cilj radionice je pružiti mogućnosti obrazovanja u toj oblasti svim studentima i mladima u Srebrenici. Također, to je iskustvo za one koji će ih podučavati jer će na taj način postati iskusniji, ali i nadahnuti buduće poduzetnike i lidere

Mihajlo, Haris i Marica, djeca iz Srebrenice različitih nacionalnosti, zajedno svaki dan posjećuju Makerspace kojeg je pokrenula Fondacija BH Future u tom bosanskohercegovačkom gradu, gdje uz pomoć mentora uče o IT tehnologijama.

Osnovni cilj radionice je pružiti mogućnosti obrazovanja u toj oblasti svim studentima i mladima u Srebrenici. Također, to je iskustvo za one koji će ih podučavati jer će na taj način postati iskusniji, ali i nadahnuti buduće poduzetnike i lidere.

U septembru su mladi učili o web dizajnu te su organizirane radionice o različitim programskim jezicima i alatima, dok se u oktobru polaznicima predstavila Vildana Hrnjić, grafička dizajnerica koja je informirala učenike o osnovama Adobe Illustratora.

Hrnjić, koja je došla iz Banje Luke, kazala je da je Srebrenica malo mjesto zbog čega nije očekivala mnogo polaznika, ali nekoliko mladih redovno dolaze na radionice od kojih su neki već radili u Adobe Illustratoru.

– Prvog dana smo prošli kroz sve osnovne alate u Adobe Illustratoru. Za mene je bilo važno pokazati im da je ovaj program lagan i da ako imaju dobru ideju, uvijek će pronaći prave načine za realizaciju – dodala je.

Sljedeći zadatak je bio da sami izrade vizualni dizajn. Dobili su sav potreban materijal i upute te su imali priliku osjetiti se kao pravi grafički dizajneri.

Jedan od osnivača Fondacije BH Future Edhem Čustović izrazio je zadovoljstvo jer je nauka uspjela spojiti djecu različitih nacionalnosti u gradu kojeg se svi uglavnom sjećaju samo 11. jula.

– Razmišljali smo kako pomoći mladima iz tog grada koji su zarobljeni u prošlosti. Najbolji način je ako im pomognemo i pružimo priliku da uče i proširuju svoja znanja kako bi imali bolju budućnost – istaknuo je Čustović u izjavi za Fenu.

Upravo to je i razlog zašto su otvorili Makerspace, mjesto gdje mladi mogu razvijati startupe i projekte te učeći nove vještine provoditi vrijeme zajedno.

Čustović napominje da cilj nije samo da se mladi obrazuju, nego i da se kroz povezivanje s lokalnom privredom (poljoprivreda, kultura i turizam) napravi preporod i napredak u gradu koji već godinama stagnira.

– Želimo da mladi vide kako mogu, naoružani znanjem, unaprijediti svoju zajednicu, a ujedno i da doprinesemo da Srebrenica postane model opstanka u ekonomskom smislu, da se stvore bolji uvjeti za život, rad i stvaranje – zaključio je jedan od osnivača Fondacije Edhem Čustović.

Makerspace u Srebrenici otvoren je u julu, a od tada je ugostio brojne učenike na različitim radionicama. Budući da obrazovanje iz područja IT tehnologija može stvoriti nove poslovne prilike za mlade, tim Fondacije razvio je program na kojem će mladi učiti o tim vještinama.