Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stanje nije alarmantno

“Nažalost, mi smo takva država”: Evo kojih lijekova nedostaje u bh. apotekama

nestašica lijekova
Foto: Screenshot/BHRT
Ilustracija

Iz Federalne komore magistara farmacije kazali su da je u Bosni i Hercegovini primjetan nedostatak svih vrsta lijekova

Da na tržištu nedostaje više od 25 vrsta lijekova, potvrđeno je iz Komore magistara Federacije BiH. Ipak, napominju, da je to privremeno, te da uglavnom postoje zamjenski. Novinari BHRT-a su provjerili kakva je snabdjevenost u apotekama i da li su građani primijetili nedostatak lijekova?

Adisa je magistrica farmacije i svaki dan građanima izdaje različite vrste lijekova… Nestašice lijekova nisu trajne, kaže, već povremene, i pacijenti uglavnom mogu dobiti neke zamjenske.

Nedostatak inzulina

“Najvjerovatnije da se radi o lijekovima koji su namijenjeni stacionarnom liječenju i čija ekonomska opravdanost nije isplativa, trenutno je nestašica nekih lijekova iz EU, trenutno na tržištu imamo nedostatak nekih inzulina, nadamo se da pacijenti imaju dovoljno”, kaže Adisa Dženanović, magistar farmacije.

Potrebnim lijekovima snabdjeveni su i u Apotekama Sarajevo.

“Ono što je važno za građane jeste da nema nestašice lijekova za hronične bolesnike. Ono što je bitno, da imamo dostupne kako lijekove tako i paralele lijekova, što je ono što je najvažnije za pacijente”, navodi Nejra Buljubašić, magistar farmacije.

Posljednjih dana Agenciji za lijekove i medicinska sredstva dostizali su upiti građana u vezi sa dostupnošću lijekova poput, naprimjer, lijeka ventolin – kapi za inhalaciju. Zamjena za ovaj lijek već sada je dostupna u nekim apotekama.

“U momentu kada je do nas došla informacija da lijekova nema na tržištu, kontaktirali smo Galeniku i lijek je već bio u Bosni i Hercegovini i dostavljen je u kontrolni laboratorij ove agencije na kontrolu prve serije poslije obnove dozvole i kontrola je u toku, zahtjev je uzet u prioritetno razmatranje kako bi lijek što prije bio dostupan pacijentima”, ističe Tijana Spasojević Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Nedostaju sve vrste lijekova

Iz Federalne komore magistara farmacije kazali su da je u Bosni i Hercegovini primjetan nedostatak svih vrsta lijekova.

“Defekture lijekova su stalne, ali nažalost mi smo takva država da je sasvim sigurno da će strani dobavljači prije zadovoljiti potrebe većih zemalja nego što je to BiH”, kaže Marin Crnogorac iz Komore magistara farmacije FBiH.

Privremene nestašice lijekova povremeno se dese u Bosni i Hercegovini. Ipak većih problema sa snabdjevenosti lijekovima ne bi trebalo da bude u 2024. godini, dok bi 2025 godina mogla da bude problematična, s obzirom na sukobe širom svijeta, koji bi i te kako mogli da utiču na tržište i distribuciju lijekova, kazali su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.