Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inforadar saznaje

Zamjenik državnog ministra Goran Ćosić povezan sa uhapšenim narko-dilerom

ddsd

Prema informacijama Inforadara, prilikom hapšenja Narančića inspektori SIPA-e oduzeli su i automobil u vlasništvu Ćorićevog Texoproma, a koji je koristio upravo uhapšeni. I jedan i drugi bili na izbornim listama NDP-a

Radoslav Narančić, nedavno uhapšeni u velikoj akciji SIPA-e na području Srpca, koja je kod njega pronašla najveću laboratoriju za proizvodnju marihuane, blisko je povezan sa zamjenikom ministra civilnih poslova BiH Goranom Ćosićem, inače funkcionerom NDP-a, kao i samom strankom, potvrđeno je Inforadaru iz više izvora.

Potvrdu ove informacije dobili smo i u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Izvor uključen u istragu protiv Narančića za naš portal je također naveo da postoji uska povezanost uhapšenog i Ćosića po više osnova.

Goran Ćosić je sa suprugom vlasnik i preduzeća Texoprom iz Srpca, a ovoj je firmi na odgovornoj funkciji bio zaposlen i Radoslav Narančić.

Autentičnost i potvrdu informacije dobili smo u samom preduzeću Texoprom. Na pitanje o statusu Narančića, radnica koja se javila na telefon potvrdila nam je da je on „radio nešto u proizvodnji“, ali da više ne radi.

Prema informacijama Inforadara, prilikom hapšenja Narančića inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) oduzeli su i automobil u vlasništvu Texoproma, a koji je koristio upravo uhapšeni.

„Inspektori su to vozilo zatekli ispred firme. Automobil je pretresen i oduzet kako bi se provjerilo da li u njemu ima dokaza koje povezuju Narančića sa proizvodnjom marihuane i skanka. Imali smo informaciju da on koristi taj automobil“, rekao je izvor iz SIPA.

Portparol SIPA Luka Miladinović potvrdio nam je da su u akciji Ris od Radoslava Narančića, uz ostalo, oduzete dvije puške i municija za njih, zatim 3.500 eura.

“Osim toga, inspektori su kod njega pronašli i oduzeli još 11 pvc vreća sa osušenom marihuanom, kao i 449 stabljika ove droge. Oduzete su i cijevi i drugi uređaji za ventilaciju, elektroinstalacije, 63 sijalice i još 25 mračnih sijalica, kao i dva kalifera”, pojasnio je Miladinović.

On je dodao da su od Radoslava oduzeli još neke dokaze, a između ostalog i oko 1.000 saksija za uzgoj indijske konoplje. Od njegovig sina Saše oduzeta su dva mobilna telefona, 13.000 evra, 7.500 maraka i još oko 200 dolara. Za ovaj novac se sumnja da potiče od prodaje droge.

Inače, duboka povezanost zamjenika državnog ministra civilnih poslova Gorana Čosića i Radoslava Narančića najprije je političke prirode. Naime, njih dvojica su bili i stranačke kolege kao članovi i funkcioneri NDP-a Dragana Čavića, inače aktuelnog direktora JP Elektrokrajina Banja Luka.

Čosić i Narančić su na lokalnim izborima 2016. godine bili i na listi ove stranke za odbornike Skupštine opštine Srbac. Na samim izborima Čosić je dobio 395 glasova kao prvi na listi, no Narančić nije bio ni blizu ulaska u skupštinu jer je osvojio 81 glas.

Za Ćosića, koji je ugledni privrednik iz ove opštine, nadaleko je poznato i da je jedan od glavnih finansijera NDP-a i da je to bio jedan od razloga njegovog imenovanja za zamjenika ministra civilnih poslova BiH iz kvote koju je dobio NDP. Osim toga, Ćosić je i blizak prijatelj Čavića još od vremena kada je ovaj odlučio da napusti SDS i osnuje svoju sadašnju stranku NDP.

Mještani Srpca s kojima smo razgovarali ističu da je svima poznato da su Čavić i Ćosić u veoma dobrim odnosima i da se zna da je skoro svaku izbonu kampanju NDP-a on finansijski pomagao. Osim toga, navode da je Dragan Čavić često viđan u društvu Gorana Ćosića, odnosno da se svaki put kada dolazi u Srbac njih dvojica sastaju i druže.

Naš portal je u proteklih nekoliko dana pokušavao da stupi u kontakt sa ministrom Ćosićem, a više smo puta zvali i njegov kabinet u Ministarstvu civilnih poslova, no niko nije odgovarao na naše pozive.

Također smo pokušali u nekoliko navrata da stupimo u kontakt i sa Draganom Čavićem, te smo mu slali i SMS, ali ni on nije odgovarao na naše pozive.

Podsjećamo, Radoslav Narančić i njegov sin Saša uhapšeni su velikoj policijskoj akciji Ris koju su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u okolini Srpca. Tada je otkrivena specijalizovana laboratorija za vještački uzgoj marihuane i zaplijenjeno na stotine kilograma te droge.

Fabrika droge je bila kamuflirana u podrum hale u kojoj je pilana. Do nje se dolazilo kroz tajni prolaz napravljen ispod stola. Sama laboratorija je bila dobro i profesionalno sakrivena, a do laboratorije se dolazilo tako što bi se sakriveni kabl uključivao u struju te se potom uz pomoć hidrauličnog mehanizma podizao poklopac i otvarao prolaz.

Prema nezvaničnim informacijama, Narančići su dugo bili pod nadzorom inspektora koji su sumnjali da se oni bave proizvodnjom droge. Iz SIPA-e navode da su se pokrivali pilanom i kafićem u njihovom vlasništvu, kako bi prikazivali da od toga žive.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka danas su nam potvrdili da je u ovom predmetu istraga još u toku. Nakon što je Narančićima istekao pritvor krajem avgusta, tužilaštvo nije tražilo njegovo produženje te se oni brane sa slobode.

Inače, pred Županijskim sudom u Slavonskom Brodu 2013. pokrenuta je istraga protiv Radoslava Narančića, majora bivše JNA i ratnog komandanta kasarne u Derventi. Tužiteljstvo ga je teretilo za ubistvo velikog broja civila, među kojima i 28 djece u Slavonskom Brodu, no on je ostao nedostupan hrvatskim organima gonjenja.