NDP: U slučaju tužbe Izetbegović neće imati partnera u strankama iz RS-a

nikola kuzet444

U slučaju pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije, Narodni demokratski pokret (NDP) upozorava da predsjednik SDA Bakir Izetbegović više neće naći partnere među predstavnicima Republike Srpske za funkcioniranje institucija BiH.

NDP će, upozorili su danas iz te stranke, u tom smislu preduzeti odgovarajuće korake.

U ovoj stranci su zabrinuti “eskalacijom nepromišljenih izjava i inicijativa na političkoj sceni u BiH“.

– Zbog toga pozivamo Bakira Izetbegovića da svoj autoritet kod Bošnjaka iskoristi za smirivanje međunacionalnih tenzija i za odustajanje od revizije tužbe protiv Srbije – rekao je danas u Banjoj Luci generalni sekretar ove stranke Nikola Kužet.

Smatra da Izetbegović ima priliku da utiče na Sakiba Softića, zastupnika BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, da ne pokreće postupak revizije.

-Ako bi Izetbegović pokazao političku hrabrost i zrelost da podrži odustajanje od revizije doprinio bi stabilizaciji političkih prilika ne samo u BiH već i u regionu. Ako se odluči za suprotno, prouzrokovat će nepopravljivu krizu unutar BiH, ali i ozbiljnu regionalnu krizu – naveo je Kužet.

Pokretanje revizije tužbe neposredno pred predsjedničke izbore u Srbiji direktno će, kaže, uticati na radikalizaciju političkih prilika u toj zemlji i “predstavljat će ozbiljan udar na vladu premijera Srbije Aleksandra Vučića koji na sve načine pokušava da relaksira odnose Srbije i BiH“.

Također, stav NDP-a je da svako ko traži nova rješenja za sebe bez dogovora s drugima u BiH direktno ruši dejtonsku BiH i doprinosi destabilizaciji prilika u BiH i regionu.

Ovo podrazumijeva, kako kažu, i inicijative hrvatskih predstavnika u BiH koji “samovoljno prekrajaju granice Republike Srpske“.