BiH

Predlažu nove mjere

Ne jenjava pritisak na bolnice u SBK-u: Premještamo petog pacijenta danas za KCUS

29/03/2021

Dva puta na vanrednim sjednicama Vlade donosili smo pooštravanje mjera, pokušavamo suzbit pandemiju da bolnice mogu malo prodisati, rekao je Matić

Epidemiološka situacija na prostoru Srednjobosanskog kantona jednako je teška od početka marta, a pritisak na bolnice ne jenjava.

Pet najtežih pacijenata iz travničke bolnice danas je premješteno u sarajevski Klinički centar. Kantonalni krizni štab predložio je nove mjere, o kojima će se narednih dana izjasniti članovi Vlade.

„Kazaću vam ovako, 5. marta da smo imali tri pozitivna pacijenta, a 20. marta, preko osamdeset, što je stvarno nevjerovatno. Šta to treba da kaže, 8. mart je bio, kafane su bile pune, diskoteke su bile pune“, navodi dr. Ejub Zukić, direktor Doma zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje.

Više od osamdeset pozitivnih samo u jednoj od dvanaest srednjobosanskih općina. Bolnice pune, a svakodnevno svjedočimo umiranju i to mladih, od posljedica zaraze Covidom-19. Službeni podaci govore jedno, dok je stvarni broj oboljelih sigurno znatno veći.

„Imamo 142 osobe koje su na bolničkom liječenju, s tim da imamo i ovaj jedan dio pacijenata sigurno 70-80 pacijenata, koji su također imaju sve simptome Covida i oni su u bolnici jer oni čekaju testiranje“, kaže Anto Matić, ministar zdravstva SBK.

Kapaciteti svih pet bolnica gotovo su puni. Ono što ulijeva nadu jeste postignuti dogovor sa kliničkim centrima u Mostaru, iz kojih su stigla dva respiratora u Novu Billu, te Sarajevu, u kojem su za pacijente iz ovog kantona osigurana 22 bolnička kreveta. Članovi Kriznog štaba nastoje svojim prijedlozima umanjiti posljedice pandemije.

„Dva puta na vanrednim sjednicama Vlade donosili smo pooštravanje mjera, pokušavamo suzbit pandemiju da bolnice mogu malo prodisati da mogu primiti i procesuirati sve pacijente koji trebaju bolničku njegu“, dodaje Matić.

„Stanje je i dalje kritično i dalje je teško i dalje je pritisak kontinuiran na bolnice, već premještamo petog pacijenta danas za KCUS“, ističe dr. Minela Sivro-Zekiri, infektolog u bolnici Travnik.

Dok se zdravstveni radnici bore za živote, mišljenja građana o odgovornosti za posljedice ali i načinu smanjenja broja oboljelih su podijeljena.

A kada je riječ o vakcinama, i one su počele stizati, ali na kapaljku. Nakon gotovo pet stotina onih Vučićevih, stiže novih nešto više od hiljadu doza. Domovi zdravlja već su počeli praviti spiskove, ali objektivno sve je to, barem što se građana tiče, tek u domenu želja. Zdravstveni radnici pak nemaju dileme i poručuju.

„Spiskovi su počeli da se prave po domovima zdravlja, samo vakcinisat se, držati distancu, nositi masku“, dodaje Sivro-Zekiri.

No, nažalost, dok ne stignu vakcine za imunizaciju stanovništva, svjedočit ćemo velikom broju oboljelih i onima koji se uz pomoć zdravstvenih radnika bore za život.

 

Prilog Federalne televizije možete pogledati ovdje.

Komentari

Autor: FTV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.