BiH

Igra sa sukobom interesa

Ne može mu zakon ništa: Nešić je i državni ministar i vlasnik nekoliko firmi?!

28/01/2023
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Samo sedam dana prije nego što će postati ministar, dočepao se direktorske funkcije u privatnom preduzeću kojeg je vodio njegov brat

Nenad Nešić je u srijedu, 25. januara, zvanično postao ministar sigurnosti BiH. Samo sedmicu ranije postao je i direktor preduzeća N Trade u Istočnoj Ilidži, preuzevši tako direktorsku funkciju od svog brata Predraga, a o čemu svjedoči zvanični podatak iz Registra poslovnih subjekata RS.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Mala je vjerovatnoća da je ovo uradio nesvjesno, budući da je u momentu kada je N Trade preuzeo od brata Predraga bio siguran da će ga Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sedmicu kasnije potvrditi za ministra sigurnosti BiH.

Odgovor na pitanje zašto je sedmicu ranije postao direktor još jednog privatnog preduzeća, iako je znao da će postati državni ministar, lako je dati. Naime, ni postojeći Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, kao ni donekle poboljšani zakon koji je oboren prošle godine u Domu naroda, jednako kao ni prednacrt zakona pripremljen krajem 2022. u Ministarstvu pravde BiH, ne brane mu da bude i ministar sigurnosti i, u konkretnom slučaju, direktor preduzeća N Trade.

Nešić je i osnivač firme N-Group, na čijem čelu je njegova supruga Maja, dok je njegov otac Rade na čelu firme Dar Company.

Pomenuti brat Predrag u međuvremenu je postao direktor firme Energoinvest automatika. Prema podacima sa Banjalučke berze većinski vlasnik te firme i to sa 88 posto upravo je N Trade!

Prema još uvijek važećem Zakonu o sprječavanju sukoba interesa BiH, Nešić može biti osnivač i vlasnik ovih privatnih preduzeća budući da ne posluju s državnim institucijama u periodu kada je on imenovan za nosioca izvršne funkcije. A ne posluju prosto i razloga jer je tek imenovan na funkciju ministra.

Ako budu i poslovali, a možda je upravo zbog toga Nenad Nešić postao direktor, po svemu sudeći se opet ništa neće desiti. Naime, kako je Fokus.ba ranije objavio,  N Trade je na čelu s njegovim bratom od 2017. do 2021. poslovao sa državnim institucijama dok je Nenad Nešić bio državni poslanik. Nastavio je N Trade za vrijeme Nešićevog angažmana u Parlamentarnoj skupštini BiH poslovati s državnim institucijama i u 2022. godini. Doduše, riječ je o sklapanju nekoliko ugovora nižih vrijednosti. Nenad Nešić zbog toga nikakve posljedice nije snosio.

Zbog sukoba interesa Nešić je, kao što je poznato, ranije ipak kažnjen i to u maju 2021. godine. Naime, od 2018. do 2020. istovremeno je bio i poslanik i direktor „Puteva RS“. Kažnjen je sa 10 posto od plate u trajanju od šest mjeseci. No, teško se oteti dojmu da ovaj događaj nije bio vezan za famozni maratonski sastanak s Miloradom Dodikom nakon čega je Nešić ne samo odustao od opozicijskog djelovanja u RS-u, već je bio i „primoran“ dati ostavku na funkciju direktora Puteva RS.

Umjesto zaključka: BiH je potreban ne samo novi, nego rigorozniji zakon o sukobu interesa s nultom tolerancijom na gomilanje (finansijske) moći ovdašnjih funkcionera. Zakon o sukobu interesa bio je jedan od prioriteta EU za sticanje kandidatskog statusa BiH. Stekli smo kandidatski status, ali novi zakon još nismo usvojili.

Komentari

Autor: Amil DUČIĆ/Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.