Ured za borbu protiv korupcije

Ne može se utvrditi je li Forto bio u sukobu interesa, otac ispunjavao uvjete za novac

forto

Firma Energogas Izeta Forte je legitimno dobila novac iz budžeta, jer je ispunjavala uvjete. To što je Forto glasao za odluku problem je neprovodivog Zakona

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS sačinio je detaljnu analizu nakon zaprimljene prijave koja se odnosila na isplatu budžetskih sredstava firmi Izeta Forte, ocu premijera KS Edina Forte. Također, ispitano je i da li je pri tome premijer KS bio u sukobu interesa.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

U opširnom dokumentu koji je dostavljen institucijama, kako saznaje Fokus, u najkraćem je ustanovljeno sljedeće: Firma Energogas Izeta Forte ispunila je sve uvjete dodjelu sredstava pomoći od Vlade KS, a Vlada zajedno sa premijerom jednoglasno je glasala za isplatu sredstava ovoj i drugim firmama koji su ispunili uvjete u smislu pada prihoda i sl za vrijeme pandemije. Međutim, ne može se utvrditi da li je premijer KS bio u sukobu interesa s obzirom da u Federaciji BiH ne postoji tijelo nadležno za utvrđivanje sukoba interesa.

Kada je riječ o navedenoj firmi Energogas, Ured je utvrdio da je npr. u junu 2020. Imala pad prihoda od minus 51,59 posto čime ispunjava uvjete jednak kao i kod utvrđenog broja radnika.

Prema listi poslovnih subjekata Vlada je po javnom pozivu tada finansirala 3.321 poslovnih subjekata iznosom od oko šest miliona KM. Istaknuto je da je za ovu odluku na sjednici Vlade glasalo svih 11 ministara kao i premijer Forto. Energogas, navodi se, ispuni oje tražene uvjete za sufinansiranje i u 2021. godine, kako po pitanju poada prihoda, tako i očuvanja broja radnika.

Slično kao i kod glasanja u 2020., svih 11 ministara kao i premijer bili su za navedenu odluku kojom se pomažu poslovnih subjekti. Ured je utvvrdio da je Energogasu u 2020. i 2021. Uplaćeno ukupno 38.367 KM na ime finansiranja plaća. Ističu da navodi da Energogas nije imao pad prihoda nisu tačni.

Kada je riječ o procesu utvrđivanja sukoba interesa iz Ureda navode da je Zakon o sukobu interesa FBiH postao neprovodiv usvajanjem izmjena i dopuna istoimenog zakona na nivou države kojim je CIK-u ukinuta nadležnost ukidanja sukoba interesa.

Uprkos činjenici da nisu mogli utvrditi da li je Edin Forto prilikom glasa nja spomenutih odluka bio u sukobu interesa ili ne, problematizirali su cjelokupan sistem u FBiH kada je u pitanju sukob interesa.

Kako navode, trenutna situacija omogućava izabranim zvaničnicima da svoj privatni interes prilikom obavljanja javnih funkcija stavljaju iznad javnog i na taj način sebi ili srodnicima određene materijalne ili nematerijalne koristi a da za to ne odgovaraju. Smatraju da se pod hitno treba formirati organ koji će utvrđivati sukob interesa.

Dodaju i da za članove Vlade KS ne postoji usvojen Etički kodeks koji bi u nedostatku propisa normirao sukob interesa. Podsjetili su da se predloženim Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS koji će se prekosutra naći na sjednici.

Skupštine KS između ostalog utvrđuje i to da je Ured nadležan za utvrđivanje sukoba interesa u KS.