Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasada SAD-a u BiH

Ne možemo spriječiti Dodika da sramoti sebe i RS, ali ćemo uvijek reagovati

murphy
ambasador murphy ss

Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici od strane gospodina Dodika ne može promijeniti ove činjenice, navodi se u reakciji

Predsjednik Dodik je, kao i uvijek, u krivu kada tvrdi da se genocid nije dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, stoji u reakciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

-Činjenice o ovoj tragediji potkrijepljene su besprijekornim forenzičkim i drugim dokazima te su ih izvan svake sumnje utvrdili međunarodni sudovi: elementi Vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića i političkom direktivom Radovana Karadžića, počinili su genocid, a oni su ratni zločinci. Za ovaj i druge ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995., krivi su počinitelji, a ne cijela jedna etnička skupina. Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici od strane gospodina Dodika ne može promijeniti ove činjenice – navodi se u reakciji.

Grubi komentari, puni predrasuda o Srebrenici i drugim osjetljivim temama ne pomažu građanima Republike Srpske, navode iz Ambasade SAD-a u BiH, te dodaju da su oni pokušaj da se skrene pažnja sa trenutne kampanje oduzimanja temeljnih sloboda ljudima koji žive u Republici Srpskoj; od neuspjeha u rješavanju svakodnevnih pitanja koja najviše zabrinjavaju stanovnike Republike Srpske kao što su rastuće cijene; i od neodgovornog javnog zaduživanja koje stavlja budućnost Republike Srpske pod hipoteku.

-Ne možemo spriječiti gospodina Dodika da nastavi sramotiti sebe i Republiku Srpsku, ali će Sjedinjene Države nastaviti da reaguju na negiranja genocida. Također ćemo nastaviti da podržavamo i sarađujemo sa građanima Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, dok rade na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sebe unutar euroatlantske zajednice naroda – saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.