Afera "Respiratori"

Dodik brani Novalića: “Kriva je Evropska unija”

dodik
Banja Luka: Milorad Dodik održao izvanrednu konferenciju za medije
07.04.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Srpski clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik odrzao je izvanrednu konferenciju za medije u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Sve zemlje, smatra Dodik, su radile na isti način kao što je radio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući u Teleringu na RTRS-u, branio je na neki način premijera Federacije BiH Fadila Novalića, rekavši da na početku pandemije su sve zemlje radile na isti način kao što je radio i Novalić, prenosi N1.

Komentarišući slučaj Respiratori i to što je nepravomoćno osuđen premijer Federacije BiH Fadil Novalić, Dodik je rekao da je to vrijeme bilo u kome se pokušalo doći do respiratora i sanitetskog i drugog materijala, po svaku cijenu.

“Jedno je sada o tome gledati, a jedno je onda kada ste imali situaciju da sve što nabavite. Vi znate da su bili oni avioni koji su dolazili iz Kine, da su neke zemlje spuštali na zemlju i otimale te stvari. I niste mogli da dođete do toga tek tako lako, pogotovo mi koji smo mali. A zato što smo mi došli u tu situaciju, kriva je Evropska unija, koja je zatvorila svoje tržište samo za svoje potrebe, a ni sama nije imalo dovoljno, nego si i ona morala da uputi u Kinu. Pa, kad smo mi već tamo stigli, već je bilo sve rezervisano. Prema tome, sve je to sada pitanje. I taj Novalić da'l je baš htio napraviti krivično djelo? Da'l je baš smišlj'o ili je htio baš da kaže – evo pritisak javnosti je to da se nabavi'”, prokomentarisao je Dodik.

“To što je to bilo pogrešno, to je stvar nekih kontrola. Ja sam se bavio time i pokušao da obezbijedim neke stvari, pa su nas napadali. Kad niste imali aviona za prevoz tog materijala, morali smo da nabavimo, ne znam ni ja kakav, avion negdje iz Afrike, da dođe taj materijal. Koristili smo sve naše dobre veza sa Kinom da dođemo do tih respiratora, da opremimo naše bolnice, da smo imali i koristili pomoć Srbije”, rekao je Dodik.

I sve zemlje, smatra Dodik, su radile na isti način kao što je radio i Novalić.

“Ja ne branim Novalića, nisam svjedok, ja samo govorim o tome… Ja samo govorim o vremenu u kojem smo se mi nalazili. To je sad stvar suda, kako će odredit’. Ako dokažu namjeru da je on htio baš u tome, onda je malo četiri godine, onda je savršeno malo 4 godine. Al’ da dokažu namjeru, da su namjerno se organizovali, da su sjeli jednog dana i rekli – ‘hajmo mi ovo iskoristit, ovu situaciju oko pandemije da zaradimo dobru lovu’ – e onda je to druga priča”, mišljenja je Dodik.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćno je osudio premijera Federacije BiH Fadila Novalića za zlopotrebu položaja i kršenje zakona u procesu javne nabave 100 kineskih respiratora. Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćno je osudio premijera Federacije BiH Fadila Novalića za zloupotrebu položaja i kršenje zakona u procesu javne nabave 100 kineskih respiratora u vrijeme pandemije korona virusa. Uz njega, krivima su proglašni i bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić koji je nabavio respiratore. Zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi.