Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stop malim hidroelektranama

Borci za zaštitu Neretvice stali pred mašine: Branićemo je svojim životima!

neretvica db (1)

“Prošle godine su proizveli 2,2 posto ukupne energije, a ima ih 109. Njihov negativan uticaj na okoliš je veliki”

Za danas najavljeni početak radova na izgradnji malih hidroelektrana na rijeci Neretvici kod Konjica, vjerovatno će propasti zahvaljujući blokadi saobraćajnice od strane mještana okolnih naselja koji se protive gradnji. Na ovoj rijeci je inače planirana izgradnja čak 15 postrojenja.

Kako javlja naš reporter s lica mjesta, izvođači radova su stigli, s ispred njih su stali okupljeni građani koji ne dozvoljavaju mašinama da prođu.

Građani koji se bore za očuvanje prirodnih ljepota ovog kraja osnovali su Udruženje “Pusti me da tečem”, koje je preraslo u pokret koji brani Neretvicu sa više od pet hiljada pratilaca i oko 700 članova. Oni danas u Goranskom Polju koje vodi ka Bututović Polju čekaju investitore u namjeri da spriječe mašine da uđu u korito rijeke.

“Povod za današnje okupljanje je činjenica da je Elektroprivreda BiH poslala zahtjev Općini Konjic, odnosno mjesnim zajednicama Jesenik i Buturović Polje, za ulazak mašina u korito rijeke. Na taj, ali i na svaki sličan budući zahtjev ćemo odgovoriti kao danas. U korito Neretvice ne može ući nijedna mašina jer ćemo Neretvicu braniti svojim životima“, poručio je Safet Sarajlić iz Udruženja “Pusti me da tečem“.

Aktiviste udruženja danas su podržali članovi i mnogih drugih udruženja širom Bosne i Hercegovine. Lejla Kustrurica, direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene kazala nam je da je odlučnost ljudi iz ovog kraja najveći vjetar u leđa svima koji brane i žele braniti Neretvicu.

“Ne samo Neretvicu, već i svaku drugu rijeku u Bosni i Hercegovini. Apel i sa ovog mjesta Domu naroda da što hitnije u dnevni red stavi Zakon o električnoj energiji jer je njime predviđeno ukidanje gradnje ovakvih objekata. Mi se borimo, dakle, za svaku rijeku. Kroz javnost nastojimo ljudima reći koliko je sve ovo štetno i koliko malo energije donose takvi objekti. Prošle godine su proizveli 2,2 posto ukupne energije, a ima ih 109. Njihov negativan uticaj na okoliš je veliki“, poručila je Kusturica.